Glas Slavonije

Novih je korisnika 2,5 tisuća, najviše u Slavoniji i Baranji

Prihodovni cenzus 1. siječnja povećan je sa 120 na 300 eura po članu kućanstva

-

moraju biti ispunjeni i drugi zakonom propisani uvjeti, primjerice da nije korisnik mirovine ni osiguranik u obveznom mirovinsko­m osiguranju, da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanj­u ili ugovor o doživotnom uzdržavanj­u kao primatelj uzdržavanj­a.

S modelom ove svojevrsne nacionalne mirovine krenulo se 2022. godine kako bi se pomoglo osobama koje nemaju pravo na mirovinu i ne ostvaruju prihode. Uveden je tada cenzus prema kojemu pravo na ovu naknadu imaju osobe ako prihod po članu domaćinstv­a ne prelazi 120 eura. Tada je pravo na naknadu ostvarilo nešto više od sedam tisuća naših sugrađana.

Izmjenama i dopunama Zakona o nacionalno­j naknadi za starije osobe koje su na snagu stupile od 1. siječnja ove godine uvedeni su "labaviji" uvjeti za stjecanje ovog prava. Tako je prihodovni cenzus povećava sa 120 na 300 eura po članu kućanstva, a uvjet od 20 godina neprekidno­g boravišta na području Hrvatske smanjuje se na deset godina. Povećan je i iznos naknade na 150 eura mjesečno. To znači da je tijekom siječnja pravo na prijavu ostvario veći broj građana. Koliko ih je to pravo i zatražilo pitali smo središnji ured HZMO-A.

“Nacionalnu naknadu za starije osobe za siječanj dobit će 9803 korisnika. Od tog broja 71,87 posto su žene, a 28,13 posto je muškaraca. Za nacionalnu naknadu osigurano je 1.294.610 eura iz državnog proračuna. U odnosu prema prosincu 2023. godine, kada je nacionalnu naknadu za starije osobe primilo 7278 korisnika, u isplati nacionalne naknade za siječanj 2024. (isplata je krenula u veljači) bilo je 9803 korisnika, odnosno 2525 korisnika više", navodi HZMO.

Ustupili su nam i podatke za svih pet slavonskih županija, iz kojih je vidljivo kako je veliki broj korisnika s područja istočne Hrvatske. Ukupno je novih primatelja starosne mirovine 1136, najviše ih je s područja Vukovarsko-srijemske (341 korisnik) i Brodsko-posavske (333), a najmanje s područja Požeško-slavonske - 74 nova korisnika. Pojedinačn­o je najveći broj korisnika (stari plus novi) u Osječko-baranjskoj županiji. Tako je ukupni broj primatelja ove naknade u istočnoj Hrvatskoj 3312.

Račun ili pošta

U HZMO-U napominju kako se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada tijekom godine, i to osobno u područnoj ustrojstve­noj jedinici HZMO-A (prema mjestu prebivališ­ta podnositel­ja zahtjeva), preporučen­o poštom ili elektronič­kim putem u sustavu e-građani. Dovoljno je ispuniti zahtjev dostupan na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Pravo na nacionalnu naknadu pripada osobi od dana podnošenja zahtjeva, a ovo je ujedno i odgovor na pitanje našeg čitatelja, novog korisnika naknade, koji nam se požalio kako je umjesto očekivanih 150 eura - dobio tek 40. On je prijavu podnio 23. siječnja, pa je onda, kažu u HZMO-U, za preostale dane tog mjeseca dobio razmjerni udio naknade. Naravno, svaki sljedeći mjesec naknadu će dobiti u punom iznosu. HZMO podsjeća i kako pravo na naknadu korisniku mirovine pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinsko­g osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu. Isplata naknade ide preko računa otvorenog u poslovnoj banci ili preko pošte. Od 9803 korisnika nacionalne naknade za siječanj je preko pošte isplaćena naknada za 1425 korisnika. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia