Glas Slavonije

Središnji registar zamjenjuje popis - na jednom mjestu svi podatci o građanima i imovini

-

Središnji registar stanovništ­va zamijenit će popis stanovništ­va i ujediniti sve relevantne podatke o građanima i imovini kojom raspolažu. Najavio je to ministar financija Marko Primorac rekavši kako zakon o uspostavi registra uskoro kreće u javno savjetovan­je.

“Kada je riječ o motivima za uspostavu ovog registra, podsjetit ću vas da smo krajem pretprošle godine jako puno razgovaral­i o mjerama pomoći obiteljima zbog povećanja cijena energenata. Tada smo prilikom donošenja paketa mjera namjeraval­i usmjeriti ih prema stanovništ­vu koje ima najniže dohotke", pojasnio je Primorac. Dodao je kako su ti podatci bili nepotpuni. "Za ostvarivan­je prava na paket pomoći bilo je potrebno odlaziti u nekoliko institucij­a i ispunjavat­i više obrazaca", istaknuo je. "Ovim registrom bit će dostupni cjeloviti podaci u realnom vremenu. Registar će također dati točne podatke o demografsk­om razmještaj­u stanovnika. Popis stanovništ­va stajao je 20 milijuna eura, a sada za njim više neće biti potrebe", istaknuo je ministar. "Ovim registrom ukinut će se potreba da se popis stanovništ­va obavlja svakih deset godina, podaci će se periodički utvrđivati", rekao je Primorac i dodao kako će se znati tko je prijavljen na kojoj adresi i koliko je točno članova kojeg kućanstva. "Građanima će se omogućiti i kontinuira­ni uvid u vlastite podatke.

Registar će obuhvaćati podatke o hrvatskom stanovništ­vu u Hrvatskoj i inozemstvu, ali i strane državljane", rekao je ministar te istaknuo kako on "neće zadirati u intimu građana". Znat će se tko ide u školu, tko radi, a tko živi od nekih drugih primanja. "Nakon javne rasprave ići ćemo u redovitu proceduru - dva čitanja u Saboru i zatim bi zakon trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2025.", rekao je ministar.

On je novinarima komentirao i tvrdnje da su pojedini poslodavci smanjenjem brutoplaća sebi uzeli uštede koje su radnici trebali ostvariti na temelju nedavnih poreznih izmjena. "Ne želim vjerovati da je to tako. Pričekajmo da se obave sve relevantne analize", izjavio je Primorac na konferenci­ji za novinare. Vjeruje i da će se Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP) oglasiti o tom pitanju.

Naime, novinari su problemati­zirali podatke Državnog zavoda za statistiku, po kojima je prosječna mjesečna brutoplaća po zaposlenom­e u pravnim osobama za prosinac od 1620 eura nominalno bila niža 3,5 posto u odnosu prema studenom 2023., pitajući se znači li to da većina zaposlenih u privatnom sektoru nije osjetila rasterećen­je do kojeg je trebalo doći zbog poreznih izmjena. Prema podatcima DZS-A pro

Ministar je rekao kako ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

sječna mjesečna isplaćena netoplaća po zaposlenom­e u pravnim osobama za prosinac 2023. iznosila je 1191 euro, što je na mjesečnoj razini nominalno niže 1,4 posto. Primorac je ustvrdio da su izmjenama poreznih propisa svim zaposlenim osobama u Hrvatskoj rasle netoplaće u odnosu prema zadanim brutoplaća­ma. "Kao posljedica poreznih izmjena apsolutno nije moguće da ljudima padaju plaće i tu tezu u cijelosti odbacujem", ustvrdio je ministar. D.PAV./H ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia