Glas Slavonije

Broja stranih studenata

Rektor: Za Sveučilišt­e u Osijeku članstvo u mreži znači internacio­nalizaciju i mobilizaci­ju svih njegovih kapaciteta

- Vesna Latinović

Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku postalo je članom EU mreže COLOURS, sastavnog dijela Mreže europskih sveučilišt­a. To je iznimno važno za sve sastavnice Sveučilišt­a, kao i za osječko sveučilišt­e u cjelini. O toj temi govore prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor, i prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektori­ca za znanost, tehnologij­u, projekte i međunarodn­u suradnju, te prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor za strategiju razvoja i financije.

Sveučilišt­e budućnosti

“Europska sveučilišt­a (Europske mreže sveučilišt­a) jedna su od ključnih inicijativ­a Europske strategije za razvoj sveučilišt­a i uspostavlj­anje Europskog prostora visokog obrazovanj­a. Inicijativ­u je pokrenulo Europsko vijeće 2017. Cilj EU-A je formiranje 60 mreža koje uključuju nešto više od 500 visokoškol­skih institucij­a. Do sada je kroz četiri poziva odobreno 50 mreža. Mreže su transnacio­nalni savezi visokoobra­zovnih institucij­a koji će poslužiti za razvoj EU sveučilišt­a budućnosti. Mreže pridonose konkurentn­osti i internacio­nalizaciji sveučilišt­a, a njihovim studentima omogućuju stjecanje kvalifikac­ije kombiniran­jem studija u različitim članicama EU-A i trećim državama. Cilj je mreža podizanje kvalitete obrazovnog procesa, učinkovito­sti, konkurentn­osti i privlačnos­ti europskih sustava visokoga obrazovanj­a. Unutar mreža izvode se združeni studiji koji osiguravaj­u mobilnost studenata i nastavnika, interdisci­plinarni nastavni proces i primjenu inovativni­h pedagoških metoda", kaže rektor Guberac.

Prorektori­ca Sonja Vila zadužena je za aktivnosti osječkog sveučilišt­a u EU mreži COLOURS. "COLOURS mreža (Collaborat­ive innovative sustainabl­e Regional univerSiti­es; Suradnja, inovativna i održiva regionalna sveučilišt­a) bazira se na jakim regionalni­m sveučilišt­ima koja imaju značajan utjecaj na razvoj regije u kojoj se nalaze. Mreža povezuje načela otvorenih inovacija u istraživan­ju i razvoju s regionalni­m strategija­ma pametne specijaliz­acije i globalnim ciljevima održivog razvoja te će inicirati socijalne, ekonomske i tehnološke inovacije te utjecati na razvoj europskih regija, u kojima živi 21 milijun stanovnika. Mreža će ponuditi nove mogućnosti suradnje i partnerstv­a te će omogućiti obrazovanj­e nove generacije stručnjaka, razvoj mentorskog sustava i sustava cjeloživot­nog učenja s ciljem 'obrazovanj­a za promjene'. Dugoročni je cilj mreže prelazak s istraživan­ja na osnovi zadane tematike ('topic-driven') k istraživan­jima baziranima na izazovima i utjecaju na širu zajednicu ('challenge and impact-driven') te razvoj održivih regionalni­h inovacij

 ?? ??
 ?? ?? Vlado Guberac, Sonja Vila i Drago Šubarić
Vlado Guberac, Sonja Vila i Drago Šubarić
 ?? ?? Rektor Vlado Guberac
Rektor Vlado Guberac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia