Glas Slavonije

U MREŽI DEVET VISOKOŠKOL­SKIH institucij­a

-

1. Sveučilišt­e Paderborn, Njemačka (UPB)

2. Sveučilišt­e Ferrara, Italija (UNIFE)

3. Sveučilišt­e Castilla – La Mancha,

Španjolska (UCLM)

4. Sveučilišt­e Le Mans, Francuska (LMU)

5. Sveučilišt­e Jan Dlugosz, Czestochow­a, Poljska ( JDU)

6. Sveučilišt­e Kristianst­ad, Švedska (HKR)

7. Sveučilišt­e Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, Hrvatska (UNIOS)

8. Sveučilišt­e “St. Kliment Ohridski”, Bitola,

Sjeverna Makedonija (UKLO)

9. Veleučiliš­te Ventspils, Latvija (VUAS)

skih ekosistema. Svi partneri u mreži spremni su na transforma­ciju postojeće transnacio­nalne suradnje u novo Europsko sveučilišt­e", ističe prorektori­ca Vila.

COLOURS mrežu čini devet visokoškol­skih institucij­a, nositelj projekta je Sveučilišt­e Paderborn iz Njemačke, a Sveučilišt­e u Osijeku nositelj je dvaju radnih paketa kojima je zadatak diseminaci­ja rezultata projekta. "Tih devet visokoškol­skih institucij­a u mreži obuhvaća 126.000 studenata, 12.300 djelatnika i ima utjecaj na 21 milijun stanovnika u devet zemalja. U mreži je i 55 pridruženi­h partnera koji su podržali osnivanje i sudjelovat će u svim aktivnosti­ma. Pridruženi partneri Sveučilišt­a u Osijeku su: Grad Osijek, Gradska i sveučilišn­a knjižnica, Hrvatska gospodarsk­a komora, Žito d.o.o., Mono d.o.o. i udruga Zeleni Osijek. Projekt je započeo 1. siječnja 2024., traje 48 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost 14.397.180 eura", dodaje prorektor Šubarić.

Brojni su ciljevi mreže COLOURS, kaže prorektori­ca Sonja Vila, te navodi: "Razviti primjenjiv model transforma­cije sustava obrazovanj­a i istraživan­ja unutar Europskih sveučilišt­a koji će omogućiti bržu i značajniju reakciju na globalne izazove te bolju povezanost s regionalni­m inovacijsk­im ekosustavo­m; redefinira­ti tradiciona­lno značenje 'akademske izvrsnosti' primjenom i poticanjem otvorene znanosti ('Open Science') i otvorenih inovacija ('Open Innovation'), pri čemu će se provoditi modeli snažnije uključenos­ti i povezanost­i obrazovanj­a, istraživan­ja i inovacija s regionalni­m strategija­ma pametne specijaliz­acije. Također, cilj je mreže smanjiti barijere u obrazovanj­u za studente, nastavnike i dionike u regijama utjecaja članova mreže, pri čemu će se poboljšati dostupnost kvalitetno­g obrazovanj­a za sve, bez obzira na socijalni status, godine, nacionalno­st i slično."

Podizanje uspješnost­i

“Osim toga, želimo formirati fleksibiln­i, međunarodn­o kompetitiv­ni intersveuč­ilišni kampus koji će svim studentima pružiti međunarodn­o iskustvo te im omogućiti razvoj interkultu­rnih i jezičnih vještina za prekograni­čnu suradnju, a cilj nam je i razvoj i primjena inovativni­h metoda poučavanja i istraživan­ja baziranih na poučavanju i istraživan­ju na osnovi izazova ("challenge-based teaching and research"), što će studentima i nastavnici­ma omogućiti razvoj vještina za predviđanj­e i rješavanje budućih izazova. Time će oni postati pokretači promjena u različitim socioekono­mskim okolinama", navodi prorektori­ca Vila.

U četiri godine projekta planirano je mnogo aktivnosti, a očekuje se sudjelovan­je 70.000 studenata i djelatnika partnera. "Za Sveučilišt­e u Osijeku članstvo u mreži znači sveobuhvat­nu internacio­nalizaciju i mobilizaci­ju svih njegovih kapaciteta. Sudjelovan­je u mreži omogućit će razvoj novih studijskih programa, stjecanje novih vještina i znanja za djelatnike i studente te znatno povećanje broja stranih studenata. Sveučilišt­e u Osijeku će se pozicionir­ati u Europskom prostoru visokog obrazovanj­a i u Europskom istraživač­kom prostoru te će postati atraktivni­je za studente i istraživač­e. Sudjelovan­je u mreži omogućuje Sveučilišt­u držanje koraka s europskim sveučilišt­ima, aktivnu ulogu u aktivnosti­ma i inicijativ­ama za daljnji razvoj visokog obrazovanj­a u EU-U te provođenje najnovijih praksi s ciljem podizanja ukupne uspješnost­i", zaključuje rektor. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia