Glas Slavonije

ŠUICA: SIGURNOSNO OJAČATI EUROPU

-

Šef zastupničk­og kluba Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber izjavio je da Ursula von der Leyen ima potporu te krovne organizaci­je europskih demokršćan­a za drugi mandat na čelu Europske komisije (EK).

“Europska unija bila je u dobrim rukama i stoga je logično da je Ursula von der Leyen naš kandidat za predsjedni­cu Komisije. Tijesno smo surađivali u posljednji­h pet godina i ima i moju osobnu potporu za novi mandat", rekao je Weber na konferenci­ji za novinare nakon sastanka kluba EPP-A. Weber je bio "spitzenkan­didat" EPP-A na prošlim izborima 2019., ali su čelnici država članica EU-A tada ignorirali model vodećih kandidata i umjesto njega predložili Ursulu von der Leyen za predsjedni­cu EK-A. Weber je rekao da EPP čvrsto vjeruje u model vodećih kandidata.

U srijedu je istekao rok za kandidatur­e i jedini kandidat je Ursula von der Leyen, koju je nominirala njezina matična stranka Kršćansko-demokratsk­a unija (CDU). Ta kandidatur­a bit će službeno potvrđena na samitu EPP-A 6. i 7. ožujka. Sve stranke EPP-A podržavaju sadašnju čelnicu Komisije osim francuskih Republikan­aca, koji su nezadovolj­ni radom EK-A u posljednji­h pet godina, uglavnom zbog inzistiran­ja na Zelenom planu i zapostavlj­anja poljoprivr­ednika. Von der Leyen kaže Šuica kaže da Europa ima veliki demografsk­i problem, nedostaje radne snage. Preporučit će članicama da mirovinske sustave učine fleksibiln­ijim. “Promovirat ćemo Europu dugovječno­sti, ljudi žive deset godina duže nego prije 50 godina”, rekla je, poručivši da građani s EPP-OM mogu biti sigurni. “Moramo sigurnosno ojačati Europu”, kaže. Ističe da osam milijuna žena s diplomama u EU-U nije na tržištu rada jer se mora brinuti o djeci ili o starim roditeljim­a. “To treba postati prošlost”, kaže.

EPP će u kampanji imati tri prioriteta obranu demokracij­e, prosperite­t građana i sigurnost

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia