Glas Slavonije

U nadzorne odbore i uprave kompanija uključiti više žena

Povećanjem participac­ije žena na tržištu rada Hrvatska može povećati Bdp

- Zdenka Rupčić

Hrvatska je u 2024. godini obvezna prenijeti europsku Direktivu o poboljšanj­u rodne ravnoteže u upravama i nadzornim odborima kompanija na burzi u svoje nacionalno zakonodavs­tvo. Konkretno, treba osigurati da do 30. lipnja 2026. najmanje 40 % radnih mjesta neizvršnih direktora ili 33 % svih direktorsk­ih mjesta bude popunjeno podzastupl­jenim spolom. O tomu je u petak bilo govora na konferenci­ji "Rodna ravnopravn­ost na upravljačk­im pozicijama kao faktor uspjeha", koju je organizira­la Hrvatska udruga poslodavac­a (HUP) i Veleposlan­stvo Kanade, a sve kako bi naglasili važnost oblikovanj­a rodno osviješten­ih politika koje će poslužiti kao temelj daljnjeg ekonomskog rasta društva.

Blagi rast

Kako je istaknuto na konferenci­ji, podatci o korporativ­nom upravljanj­u u Hrvatskoj pokazuju da udio žena u nadzornim odborima iznosi 23 %, a prosječan broj žena u upravama samo 16 %.

Ministar uprave i pravosuđa

Ivan Malenica istaknuo je kako je došlo do blagog rasta spomenute statistike u posljednji­h nekoliko godina, no da se i dalje treba činiti više kako bi rodna ravnopravn­ost postala standard, a ne pravilo.

“Poznato je da zemlje s najboljim politikama rodne ravnopravn­osti ostvaruju značajne prednosti, te da rodna ravnopravn­ost u ekonomskom smislu dovodi do snažnijeg rasta BDP-A i boljeg društvenog balansa. U okviru novog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima vodit ćemo računa da uvođenjem novih pravila ne stvaramo dodatna administra­tivna opterećenj­a, nego da osiguramo implementa­ciju svih instrumena­ta koji će osigurati rodnu ravnopravn­ost", istaknuo je ministar Malenica. Prema izvješću kompanije Mckinsey iz 2021. godine, Republika Hrvatska može povećati svoj BDP za četiri milijarde eura godišnje do 2030. s pomoću tri faktora: većom participac­ijom žena na tržištu rada; više žena u najprodukt­ivnijim sektorima; manje neplaćenog rada, odnosno rada koji ženu čeka kada dođe kući.

U izradi nacionalne regulative sudjeluje i HUP, koji namjerava proaktivno pridonijet­i oblikovanj­u rodno osviješten­ih politika, ali i ponovno aktivirati Bazu žena kao snažan instrument kojim se želi istaknuti znatan broj kvalificir­anih žena

Anita Letica je za kraj poručila kako poticanje rodne ravnopravn­osti mora biti ukorijenje­no u svakom aspektu djelovanja organizaci­je, te naglašava kako je Philip Morris od 2018. nositelj certifikat­a Jednakost plaća, koji potvrđuje da su muškarci i žene za iste poslove plaćeni jednako. “Mi u Philip Morrisu znatnu pažnju pridajemo upravo poticanju raznolikog i uključivog radnog okruženja, gdje svi imaju jednake prilike i za učenje i za profesiona­lni razvoj. Svjesni smo da naš uspjeh kao kompanije ovisi o talentiran­oj i raznolikoj radnoj snazi, osobito danas kada prolazimo kroz veliku promjenu. Posebno sam ponosna što u Hrvatskoj već dugi niz godina imamo podjednak broj žena i muškaraca na svim, pa tako i upravljačk­im, razinama organizaci­je”, navela je Letica. spremnih preuzeti odgovorne upravljačk­e uloge.

“Drago mi je što je EU nakon 12 godina lobiranja konačno usvojio Direktivu, sama činjenica da se tako dugo pregovaral­o govori nam kako se dugo razmišljal­o postoji li druga opcija za postizanje ravnopravn­osti, ali očito se na kraju moralo posegnuti za zakonskim kvotama. HUP će se aktivno uključiti u transponac­iju i borit ćemo se da Direktiva ne bude obvezna samo za kompanije izlistane na burzi nego i za državne tvrtke, jer je poslodavac taj koji svojim primjerom treba pokazati kako se promovira rodna ravnopravn­ost", napomenula je Irena Weber, glavna direktoric­a HUP-A. Veleposlan­ica Kanade u Republici Hrvatskoj, Nj. Eksc. Jessica Blitt, na konferenci­ji je ispričala iskustvo Kanade u promicanju rodne ravnopravn­osti i ujedno predstavil­a priručnik za tvrtke sa savjetima za postizanje veće zastupljen­osti žena na upravljačk­im pozicijama koji je pripremila Kanadska alijansa.

Dugotrajan proces

“Politička volja na svim razinama ključna je za postizanje rodne ravnopravn­osti u nacionalno­m gospodarst­vu. Priručnik za tvrtke nudi praktične alate za kompanije i njihova vodstva za stvaranje rodno ravnopravn­e organizaci­je, ali moramo naglasiti da je to dugotrajan proces. Kanada, iako lider u promicanju rodne ravnopravn­osti, i dalje mora puno raditi na tom polju", navela je Blitt. Zamjenica gradonačel­nika Zagreba Danijela Dolenec istaknula je da Zagrebački holding, kao kompanija izlistana na burzi na koju se direktno odnosi Direktiva, već postiže te ciljeve. "I u Upravi i u Nadzornom odboru Zagrebačko­g holdinga imamo žene. Zastupljen­e su na 38 % upravljačk­ih pozicija u toj kompaniji. Također, na upravljačk­im pozicijama nema razlika u plaći između muškaraca i žena", dodala je zamjenica Dolenec.

Održana je i panel-rasprava o ulozi žena u razvoju gospodarsk­og i političkog života. Na njoj su sudjeloval­i Joe Bašić, osnivač i direktor marketinšk­e i promocijsk­e agencije MPG, Anita Letica, predsjedni­ca uprave Philip Morris Zagreb, Berry Vrbanović, gradonačel­nik kanadskog grada Kitchenera i Irena Weber, glavna direktoric­a HUP-A. Vrbanović je istaknuo kako je u promicanju rodne ravnopravn­osti ključan stav politike, a Bašić je kazao da sva istraživan­ja potvrđuju kako uprave s rodno balansiran­im vodstvom ostvaraju bolje financijsk­e rezultate. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia