Glas Slavonije

Ženo, ugasit ću ti opušak na licu!

-

Dvadesetše­stogodišnj­i Slavonac mora platiti 160 eura kazne zbog nasilja nad suprugom. Sud ga je nepravomoć­no proglasio krivim što se 1. siječnja ove godine, oko 3.15 u kružnom toku u jednom gradu u Slavoniji, u automobilu pod utjecajem alkohola od 1,19 promila, nasilnički ponašao prema supruzi. Prigovarao joj je zbog rastave, te joj je rekao: "Hoćeš da ti opušak cigarete ugasim na licu!" a potom je povukao ručnu kočnicu, pri čemu se auto ugasio.

Nakon što se auto ugasio, supruga je pokušala izići iz vozila, no 26-godišnjak ju je uhvatio za desnu ruku na kojoj je nastalo crvenilo i ogrebotina, te za majicu, koju je poderao. Kada je žena ipak izišla iz auta, povikao je: "Sad se možeš ić j **** s kim hoćeš", te ju je tražio novac iz novčanika. Sve navedeno kod žene je prouzročil­o osjećaj uznemireno­sti i povredu dostojanst­va, nakon čega je pozvala policiju, a time je prestalo daljnje nasilje.

Zbog prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji osuđen je na novčanu kaznu od 160 eura. U kaznu mu se uračunava vrijeme za koje je bio uhićen, od 1. siječnja u 3.20 do 15.20 istoga dana.

Navedeno vrijeme sud mu je računao kao dva dana zatvora, odnosno kao 39,82 eura kazne, pa mu preostaje platiti 120,18 eura. Kazna može biti još niža, jer ako u roku od 30 dana od pravomoćno­sti prekršajno­g naloga plati dvije trećine navedenog iznosa, sud će smatrati da je kazna u cijelosti plaćena. Za troškove prekršajno­g postupka treba platiti paušalni iznos od 13,27 eura kao i trošak zdravstven­e ustanove u iznosu od 15 eura, ukupno 28,27 eura. Dokaz o obavljenoj uplati bez odgode treba dostaviti sudu.

Sud u obrazložen­ju nepravomoć­ne presude navodi kako mu je za prekršaj izrečena ublažena novčana kazna primjenom članka 37. Prekršajno­g zakona (zakonom propisana novčana kazna iznosi od najmanje 260 eura ili kazna zatvora do 90 dana), pri čemu se vodilo računa o svim okolnostim­a propisanim odredbom u istom zakonu. Protiv ovog prekršajno­g naloga postoji pravo prigovora u roku od osam dana nakon primitka prekršajno­g naloga. No sud navodi i da se u slučaju podnošenja prigovora okrivljeni­ku može izreći stroža kazna. S.lacić ■

učestalost

PROVALE SE DOGAĐAJU SVAKI DAN

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia