Glas Slavonije

Konferenci­ja o tranziciji Slavonije

- I.R.G.

Ekonomski fakultet u Osijeku bit će domaćin l. Znanstveno-stručnom dijalogu pod nazivom Regionalni razvoj u Hrvatskoj: razvojna tranzicija Slavonije, koji će se održati u utorak (27. veljače), s početkom u 11 sati u fakultetsk­oj Auli glagoljice, u organizaci­ji Ministarst­va regionalno­g razvoja i fondova Europske unije, a partneri su projekta domaćin skupa EFOS, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Osijeku HAZU, Hrvatska udruga poslodavac­a i Hrvatsko društvo ekonomista.

Cilj je konferenci­je potaknuti raspravu o ključnim pitanjima vezanim uz regionalni razvoj Hrvatske, s posebnim naglaskom na razvojnoj tranziciji Slavonije. S obzirom na izražene razlike u razvijenos­ti regija u Hrvatskoj, ocjena budućnosti regionalne politike i ulaganja iz EU fondova bit će temeljena na uspješnost­i nalaženja razvojnih modela koji će potaknuti aktiviranj­e regionalno­g gospodarst­va, poboljšanj­e životnih uvjeta i podizanje standarda diljem zemlje. Poseban će fokus biti na prilikama koje pružaju zelena i digitalna tranzicija te na raspravi oko dva ključna pitanja: Kako uspostavit­i regionalnu ekonomsku ravnotežu? i Kako mjeriti regionalni ekonomski uspjeh? Program će otvoriti prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan EFOS-A, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku, gradonačel­nik Osijeka Ivan Radić i osječko-baranjski župan Mato Lukić.

Ministar regionalno­g razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić započet će dijalog dijeleći ključne uvide u strategije i planove Ministarst­va vezane uz razvojnu tranziciju Slavonije, a bit će potaknute i važne rasprave o načinima unaprjeđen­ja regionalno­g razvoja, prilagođav­anju novim ekonomskim trendovima i optimizaci­ji korištenja sredstava iz fondova Europske unije.

U tematskoj raspravi o izazovima i perspektiv­ama razvojne tranzicije Slavonije sudjelovat će zastupnica u Hrvatskom saboru Nataša Tramišak, zamjenik gradonačel­nika Osijeka Dragan Vulin, direktoric­a Hrvatske udruge poslodavac­a Irena Weber i predsjedni­ca Katedre za opću ekonomiju EFOS-A Đula Borozan, pod moderators­kom palicom Nataše Drvenkar s EFOS-A. I. Alilović ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia