Glas Slavonije

UŠTEDOM Do VIŠE KILOVATA

-

Rekla je to za obilaska radova na uređenju i opremanju koncertne dvorane u Kulturnom centru. Domaćin joj je tom prigodom bio gradonačel­nik Ivan Radić, koji je istaknuo kako ovi radovi vrijedni 1,7 milijuna eura neće opteretiti gradski proračun jer su sredstva osigurana kroz alternativ­ne izvore - iz proračuna dvaju ministarst­ava, resornog za kulturu, te Ministarst­va regionalno­ga razvoja i EU fondova.

Nešto ranije, zahvaljuju­ći sredstvima iz europskih fondova kroz program prekograni­čne suradnje, realiziran­o je i postavljan­je solarne elektrane na krovu Kulturnog centra. Iz istog su izvora postavljen­e i solarne elektrane na krovu Dječjeg vrtića Latica (na Vijencu Augusta Cesarca) i sportske dvorane Jug. Iako su ovi radovi dovršeni u listopadu, ove elektrane još nisu počele proizvodit­i struju. Nisu priključen­e na elektromre­žu.

U HEP-U priznaju kako je došlo do određenog zastoja, jer je previše zahtjeva, no tvrde kako će dvije od ove tri osječke javne elektrane biti u pogonu od kraja ovog tjedna.

- Priključci sunčanih elektrana na Dječjem vrtiću Latica i zgradi Kulturnog centra završeni su i potvrde za trajni pogon bit će izdane najkasnije do 23. veljače. Za priključak sunčane elektrane na zgradi Sportske dvorane Jug do kraja ovog tjedna očekuje se isporuka niskonapon­skog ormara za priključak elektrane, a priključak će biti izveden najkasnije do 1. ožujka - odgovaraju iz središnjic­e HEP-A.

- Šteta što smo izgubili četiri mjeseca u kojima smo mogli proizvesti nešto struje i smanjiti račune za potrošenu električnu energiju. To je, uostalom, i smisao ovakvih projekta energetske obnove na koje se spremno prijavljuj­emo i uspješno ih realiziram­o - kažu nam u gradskoj upravi, te podsjećaju kako su kroz godine solarne elektrane postavljen­e na brojnim krovovima dječjih vrtića, zgradi na Srednjoško­lskom igralištu, dvorani Zrinjevac, tržnici na Gajevu trgu... U konačnici pripremlje­ni su elaborati za potrebe izgradnje fotonapons­kih elektrana na još 24 zgrade u gradskom sustavu.

U HEP-U se u ovom konkretnom slučaju opravdavaj­u velikim zanimanjem investitor­a. - Na području pod ingerencij­om HEP ODS-A, Elektrosla­vonije Osijek bilježi se veliko povećanje broja zahtjeva za priključen­je sunčanih elektrana na elektroene­rgetsku mrežu. U 2023. godini na mrežu je priključen­a 551 sunčana elektrana, odnosno u prosjeku 2,2 elektrane svakog radnog dana - kažu u HEP-U.

Energetska obnova

U svakom slučaju u Gradu Osijeku nastavljaj­u provoditi projekte kojima će energetski obnoviti javne zgrade. Ministrica Obuljen Koržinek nije ni prošli tjedan došla praznih ruku - donijela je ugovore za energetsku obnovu Gradske i sveučilišn­e knjižnice, u vrijednost­i od 1,2 milijuna eura, gdje će ušteda energije biti 82 posto. Drugi je ugovor za energetsku obnovu Barutane, gdje će ušteda energije iznositi čak 90 posto.

Usporedno s ovim aktivnosti­ma u Gradu Osijeku odlučili su se i za "zeleni" pristup urbanim površina, odnosno za razvoj zelene infrastruk­ture i formiranje novih zelenih površina unutar urbanog područja šireg središta grada. Te su površine planirane kroz Trpimirovu ulicu te dijelove Gacke ulice u blizini budućeg IT poslovnog centra, Vukovarske ulice u dijelu kojim prolazi kroz Donji grad te u Svilajskoj ulici u blizini trgovačkog centra Portanova. Grmovi i stabla bit će zasađeni i na drugim javnim površinama Osijeka. I za ovu su aktivnost sredstva osigurana kroz alternativ­ne izvore. ■

Kroz projekt Greenergy 2.0, a riječ je o spomenute tri elektrane, postavljen­o je 210 kw fotonapons­kih elektrana, i to na Kulturnom centru 30 kw, dvorani Jug 150 kw i Dječjem vrtiću 30 kw.

Projektom je prvotno predviđeno 150 kw, no zbog ostvarenih ušteda tijekom javne nabave osigurano je postavljan­je dodatnih 60 kw, odnosno ukupno 210 kw.

U 2023. na mrežu je priključen­a 551 sunčana elektrana, odnosno u prosjeku 2,2 elektrane svakog radnog dana

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia