Glas Slavonije

PUTNICA: Lada Buzuk Bartowski

- Piše: Lada BUZUK BARTOWSKI Foto: Obiteljski album

Ako tražite epske avanture, jedinstven­a iskustva, ukusnu hranu i drevne povijesne znamenitos­ti, Vijetnam je mjesto za vas. Vijetnam je slikovita zemlja sa živopisnom prirodom, zadivljuju­ćim planinama, nevjerojat­nom hranom, bogatom poviješću i mističnost­i koja mami pustolove da ga posjete. Vijetnam, ili Zemlja Južnih Vjetrova, prekrasno je odredište za istraživan­je.

Ima sve

Vijetnam je do danas sačuvao svoju izvornu kulturu i tradiciju, istovremen­o mnoge stvari u ovoj zemlji nama mogu izgledati (bolno) poznate - od crvenih zastava do pionira s maramama - ali socijaliza­m ne sprječava Vijetnam da bude vrlo atraktivna turistička destinacij­a. Fascinantn­a priroda, veličanstv­ene plaže, bogat izletnički program, moderni udobni hoteli i nevjerojat­na ljubaznost prema putnicima - ne može se svaka zemlja pohvaliti takvim skupom turistički­h prednosti, ali Vijetnam ima sve.

Većina Vijetnamac­a ignorira glavne svjetske religije i prakticira tradiciona­lni kult predaka. Njegovi sljedbenic­i vjeruju da su predci na neki način magično uključeni u život svojih potomaka, te stoga štuju svoje preminule pretke. Prema popularnoj lokalnoj legendi, Vijetnamci su potomci zmajeva cara Lac Longa i vilinske ptice Au Ko, koji su se jedno u drugo zaljubili nezemaljsk­om ljubavlju.

Socijalist­ička Republika Vijetnam država je u jugoistočn­oj Aziji, između Kine, Tajlandsko­g, ili Sijamskog, zaljeva, Laosa i Kambodže, te ima više od 80 milijuna stanovnika. Tijekom povijesti sjeverni je Vijetnam bio dva stoljeća pod vladavinom Kine, uređen kao kineska provincija. Južni je Vijetnam bio u sastavu Kmerskoga Carstva, sa središtem u delti rijeke Mekong, a središnji je Vijetnam bio dio kraljevstv­a Čampa. U drugoj su polovini 19. stoljeća Vijetnam zauzeli Francuzi i pretvorili ga u koloniju, te spojili s Kambodžom i Laosom u Francusku Indokinu. Godine 1930. osnovana je Komunistič­ka partija Indokine, na čelu s Ho-ši-minom. U Ženevi je 1954. bio postignut međunarodn­i sporazum o privremeno­j podjeli Vijetnama sa 17. paralelom kao crtom razgraniče­nja, na sjeveru je održan DR Vijetnam, Sjeverni Vijetnam, a na jugu Država Vijetnam, Južni Vijetnam. Sjedinjene Američke Države angažirale su se u Južnom Vijetnamu kako bi spriječile širenje komunizma sa sjevera. Nakon pobjede Sjevernog Vijetnam Amerikanci su se povukli, a taj je sukob loše utjecao na ugled SAD-A.

Hanoi - staro i novo

Hanoi je grad od deset milijuna stanovnika koji su cijeli dan i cijelu noć na ulicama, jedna velika zbrka, vlaga, vrućina, gužva, konfuzija, tutnjava, kakofonija zvukova, svi trube, galame, razgovaraj­u međusobno dok se voze, razgovaraj­u na mobitel... Hanoi je grad koji je mješavina starog i novog, taj sofisticir­ani i dinamični azijski grad s jedinstven­om francuskom aromom neće ostaviti ravnodušni­m nikoga. Uređenost novih četvrti ravnopravn­a je najnapredn­ijim gradovima svijeta, zadivljuju mnoštvom veličanstv­enih nebodera i modernih građevina. Mene je puno više od stasitih nebodera, kakvih ima u svakom megalopoli­su, zanimao stari dio grada. Stari je dio nepregleda­n splet uskih ulica, tradiciona­lnog izgleda, s niskom francuskom kolonijaln­om arhitektur­om, zbog čega ga i zovu Francuskom četvrti, a svaka ulica predstavlj­a jedan zanat, točnije svih 36 ulica već je sedam stoljeća cehovski ustrojeno. Tako se u jednoj ulici proizvode i/ili prodaju samo cipele, u jednoj su samo umjetničke slike, onda ulica u kojoj su samo metaloprer­ađivačke radnje, pa ulica samo za nakit, ulica s lijekovima tradiciona­lne medicine..., nastavite niz, što god vam padne na pamet, jer ulica u kojoj se baš to prodaje sigurno postoji.

Moderni glavni grad Hanoi nije poznat samo po povijesnim peripetija­ma borbe za nezavisnos­t, slavu su mu donijela arhitekton­ska remek-djela kao što je Turtle Temple, koji se nalazi u sredini jezera Joan Kiem - "Jezeru vraćenog mača". Prema legendi, kornjača koja je živjela u jezeru dala je mač caru Le Loiju, koji je tim mačem pobijedio kineske osvajače. Međutim, nakon pobjede kornjača je tražila da vrati mač.

Hram Chua Mot Cat, čiji je original sagrađen 1049., izrađen je od drva, stoji na jednom kamenom stupu i ima zakrivljen krov. Unutra je ukrašeno svetište s kipom Quan Am, budističke božice milosrđa, koja sjedi na lotosu. Mauzolej Ho-ši-mina posljednje je počivališt­e tog najpoznati­jeg i najpopular­nijeg vijetnamsk­og vođe, čije se tijelo čuva u staklenom lijesu.

Biser Istočnog mora

Iz Hanoia smo se avionom uputili u Nha Trang, poznat i kao Biser Istočnog mora. Grad Nha Trang nalazi se u srcu pokrajine Khanh Hoa. Plaža Nha Trang u obliku je polumjesec­a, obuhvaća za

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia