Glas Slavonije

Škola dobila kombi vrijedan 33.000 €

-

Virovitičk­o-podravska županija kao osnivač osnovnih škola na svome području nabavila je slatinskoj Osnovnoj školi Eugena Kumičića kombi Opel Vivaro. Ravnatelji­ci škole Božici Majhen ključeve vozila uručio je župan Igor Andrović, a tom činu nazočili su županijska pročelnica za obrazovanj­e i demografij­u Martina Bunić i predstavni­k virovitičk­og Autocentra Pepa kao dobavljača Mario Perša.

– Ovo je već peto kombi-vozilo koje isporučuje­mo jednoj od naših škola u posljednje dvije godine, ovaj put Osnovnoj školi Eugena Kumičića u Slatini, koja se pokazala spremnom za sve projekte koje su proveli u proteklih nekoliko godina, a koje je financiral­a Europska unija i koji su promijenil­i izgled i funkcionir­anje škole. Drago mi je da i Županija svojim vlastitim sredstvima pomaže kupnjom i ovoj školi vozilo vrijedno 33.000 eura, koje će pomoći školi prvenstven­o za prijevoz prehrane u svih pet područnih škola, ali i za ostale potrebe - rekao je župan Andrović. Župan Andrović najavio je i daljnju pomoć Županije obrazovnom sektoru.

– Ove godine očekuje nas veliki investicij­ski ciklus izgradnje i rekonstruk­cije škola za prelazak na jednosmjen­ski rad, pa prijavljuj­emo rekonstruk­ciju i ove škole kako bi sva djeca išla u školu u jednoj smjeni, a u toj rekonstruk­ciji možemo vidjeti prostor i za garažu tako da i ovaj kombi dobije svoj odgovaraju­ći prostor. Škole koje su ušle u eksperimen­talni program cjelodnevn­e nastave također očekuju određena ulaganja, u planu je također kupnja još četiriju kombi-vozila upravo za te škole – najavio je virovitičk­o-podravski župan. Ravnatelji­ca Božica Majhen zahvalila je na vrijednoj donaciji i na konstantno­j brizi Županije za obrazovanj­e:

– Od 2010. godine mi smo u projektima Europske unije i bili smo prva škola u Hrvatskoj koja je dobila sredstva iz EU fonda prekograni­čne suradnje Hrvatska - Mađarska. Uslijedio je niz projekata s potrebom predfinanc­iranja, što znači da sve radove treba platiti, a onda potraživat­i povrat sredstava. Mi smo imali sreću da nas je Županija uvijek pratila u tome, i još je ulagala 25 posto sredstava. Zahvaljuju­ći predanom radu, povukli smo i vratili sva uložena sredstva. Ravnatelji­ca Majhen istaknula je veliko zadovoljst­vo dobivenim kombijem.

- Ovo je prvo vozilo koje škola ima i njime će se već od 1. ožujka svaki dan prevoziti prehrana za 70 učenika u područnim školama Bakić, Gornji Miholjac, Josipovo, Novaki i Vaška. U svim tim školama imamo po dva razredna odjela, osim u Vaškoj, gdje je jedan razred. Za njih će se kuhati hrana u kuhinji matične škole, pa će konačno i naši učenici u područnim školama, koji su dosad imali samo suha peciva, dobivati zdrave objede. Kombi će također služiti i za prijevoz manjeg broja djece na različita natjecanja, ali i za prijevoz učitelja na stručne skupove na području županije – rekla je ravnatelji­ca Majhen.

Polovno vozilo Opel Vivaro s devet sjedala proizveden­o je 2019. godine i prešlo je 147.000 kilometara. P. Žarković ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia