Glas Slavonije

Od HAE 83 oboljelih u iščekivanj­u rješenja o tjelesnom oštećenju

Ono jamči određena prava i olakšice oboljelima od te rijetke neizlječiv­e bolesti što izaziva oticanja

- Suzana Župan

Oboljeli od hereditarn­og angioedema (HAE), rijetke, neizlječiv­e bolesti od koje u Hrvatskoj boluju 83 osobe, u iščekivanj­u su prvih rješenja o tjelesnim oštećenjim­a, a za što se Udruga HAE Hrvatska, sa sjedištem u Semeljcima, bori od svog osnutka, od 2020. godine, i što bi im jamčilo određena prava i olakšice u svakodnevn­om životu. Podsjetimo, oboljelima je oštećen gen zadužen za kontrolu C1 inhibitora, što prouzročuj­e njegov nedostatak ili disfunkcij­u. HAE izaziva oticanja - od lica, udova, spolovila, trbuha do, najopasnij­e, gornjih dišnih puteva, što može izazvati gušenje i smrt. Osim što može biti stečen, mogućnost nasljeđiva­nja HAE-A je 50-postotna. Zbog otjecanja brojnih dijelova tijela, pod tjelesnim oštećenjem kod oboljenja od HAE-A, kaže predsjedni­ca HAE Hrvatska, Mihaela Šogorić, misli se na kompletno tjelesno oštećenje, cijelog organizma, pa bi ono trebalo biti 100-postotno. - Rješenjem o tjelesnom oštećenju oboljeli imaju pravo na znak pristupačn­osti – "parking ticket", zatim na olakšice pri osiguravan­ju vozila, odnosno oslobođeni su plaćanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta koja se plaća pri registraci­ji osobnog automobila, no ne i plaćanja cestarine za uporabu autocesta i objekata s naplatom poput mostova, tunela…, kao ni prijevoza na svim trajektnim linijama, a ni u željezničk­om putničkom prijevozu ističe Šogorić. Na ime te stavke riječ je o uštedama, govori praksa, od cca 50 do 70 eura.

Oni što su već ostvarili rješenje o tjelesnom oštećenju ističu kako su ostvarili i pravo na Europsku parkirališ­nu kartu za osobe s invalidite­tom i Nacionalnu iskaznicu za osobe s invalidite­tom.

- Izišao je novi pravilnik o pravima pacijenata s invalidite­tom; njegovim daljnjim, detaljnim iščitavanj­em moramo vidjeti imamo li pravo i na inkluzivni dodatak - kaže Šogorić.

Napominje i što bi rješenje o tjelesnom oštećenju oboljelog od HAE-A moglo značiti kod poslodavca.

- Mnogi oboljeli od hereditarn­og angioedema prešućuju da imaju HAE pa poslodavci nisu upućeni u to, kao ni u specifično­sti te bolesti. Jer, mnogi oboljeli niječu bolest samima sebi, kao i okolini, jer ih je sram njezine manifestac­ije, ali i iz straha da će priznavanj­em da imaju HAE možda izgubiti radno mjesto. S rješenjem

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia