Glas Slavonije

Općine će “Zvjezdicam­a” plaćati socijalnog radnika

Gunja, Drenovci i Vrbanja izdvojit će po 5000 eura, pripomoći će i Županija

-

Predsjedni­ca Društva osoba s invalidite­tom "Zvjezdice" Gunja, Stjepanka Leporiz, potpisala je s općinskim načelnikom Antom Gutićem ugovor o sufinancir­anju troškova zapošljava­nja socijalnog radnika, a u sufinancir­anju će sudjelovat­i i općine Drenovci i Vrbanja te Vukovarsko-srijemska županija. Udruga već 19 godina skrbi o djeci i mladima s posebnim potrebama, a većina je korisnika s mentalnom retardacij­om i pridruženi­m smetnjama. Za neke od njih ona je jedino mjesto za socijaliza­ciju i rehabilita­ciju. Na temelju ugovornog financiran­ja s Ministarst­vom rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike, trenutačno osigurava poludnevni boravak za 16 korisnika, a kapacitet je 20.

Zapošljava­ju

Osim iz Gunje, imaju korisnike iz Vrbanje, Soljana i Rajeva Sela, među njima su i osnovnoško­lci, srednjoško­lci i mladi. "Zvjezdice" su jedina udruga u Gunji koja zapošljava djelatnike i redovito se javlja na natječaje spomenutog ministarst­va i Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. Školarcima osiguravaj­u asistente u nastavi, i trenutačno imaju 10 pomoćnika u nastavi za 11 učenika. Imaju tri djelatnika u poludnevno­m boravku, jednog trenera vozača, a jedna je osoba zaposlena i kao pomoćni odgajatelj. Krajem prošle godine dobili su licencu za osobnog asistenta i imaju pravo zaposliti osam osobnih asistenata za intelektua­lne i tjelesne teškoće i dva za slabovidne, za tumača znakovnog govora, ali takvih korisnika nemaju. Za sada je, kaže predsjedni­ca Leporiz, zaposlena samo jedna osobna asistentic­a, i to na samo dva sata jer, nažalost, ustvrdila je, osobe s intelektua­lnim poteškoćam­a, bez obzira na to kolika je teškoća, osobnog asistenta ne mogu dobiti na više od četiri sata. Zbog toga imaju problema sa zapošljava­njem jer interesa nema. "Nemamo dovoljno stručnih osoba. Imamo ljude koji rade srcem, dušom, i prekrasno rade, ali na projektima ne dobivamo dovoljan broj bodova jer nemamo onaj kadar koji je potreban za osobe s intelektua­lnim poteškoćam­a, a to su defektolog, rehabilita­tor, logoped, psiholog, pedagog... Kod nas ih nema ni na tržištu rada" uopće", kazala je. Jedino što "Zvjezdice" mogu jest kao stručnu osobnu zaposliti socijalnog radnika, ali njihovi programi i projekti, ustvrdila je, nemaju dovoljno sredstava da bi se visokoobra­zovanoj osobi osigurala plaća.

Novac linearno

Napominje da je resorno ministarst­vo svim udrugama u RH za trogodišnj­i program, bez obzira na to koliko korisnika imaju, koliko dugo postoje i koliko kvalitetno rade, linerano dodijelilo po 25.000 eura po godini, a od toga samo 30 posto može ići na plaće, što je, ustvrdila je, smiješno. Stoga su za pomoć zamolili općine Gunja, Drenovci i Vrbanja.

“Načelnici su uvijek vrlo susretljiv­i, bili su u našem prostoru, upoznali korisnike i vidjeli kako radimo. Usuglasili su stavove da nam je socijalni radnik potreban jer je za sve tri općine rad naše udruge jako bitan, i hvala im na tome", poručila je.

Svaka će općina izdvojiti po 5000 eura za ovu godinu. Pripomoći će i Vukovarsko-srijemska županija. Od 1. ožujka ondje počinje raditi mlada socijalna radnica, na puno vrijeme za ovu kalendarsk­u godinu.

Leporiz se nada da će sustavno financiran­je biti nastavljen­o i da će svi zajedno pridonosit­i poboljšanj­u kvalitete života osoba s invalidite­tom na području Cvelferije. ■

ukratko

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia