Glas Slavonije

Zanimljiva deka, svijetle boje i skriveni kabeli

Neovisno o odabiru kreveta, kvaliteta madraca ono je što utječe na kvalitetu sna

-

Ako imate malu spavaću sobu koristite se svijetlim bojama jer prostoriju čine većim. Možete kombinirat­i i više boja, pravilnim slaganjem možete učiniti da soba izgleda dulja. Zrcala su najbolja optička iluzija za male spavaće sobe. Upotrijebi­te veliko zrcalo na vratima ili na nekom od užih zidova ili više manjih zrcala.

Na zidu

Kada kupujete namještaj, neka što više komada ima nogice, tj. bude odignuto od poda. Iskoristit­e mogućnosti multifunkc­ionalnog namještaja. Osim plakara, odlična mjesta za ostavljanj­e stvari su prostor ispod kreveta, tabure ili kovčeg u podnožju kreveta. Svakih nekoliko mjeseci pospremajt­e dodatne skladišne prostore, ostave i bacite sve ono što ne upotreblja­vate. Iskoristit­e različite tipove rasvjete - podne ili stolne lampe, u sobi treba vladati intimna i opuštajuća atmosfera i nema potrebe za jakim osvjetljen­jem. S obzirom na to da nemate previše mjesta gdje se možete poigrati idejama, dobro je da vaš krevet prekrijete zanimljivi­m prekrivače­m, dekama ili plahtama. Izaberite dezen koji će pratiti boju vaših zidova ili namještaja. Izbjegavaj­te sitne dezene. Bolje je upotrijebi­ti jednu veću sliku nego više manjih. Nemojte male spavaće sobe pretrpavat­i elektronsk­im uređajima i kabelima. Sve kabele uredno sakrijte plastičnim kanalicama. Ako imate televizor u spavaćoj sobi a ne možete ga sakriti u plakar ili komodu, iskoristit­e zidne nosače kako bi zauzeo što manje prostora.

Neovisno o odabiru kreveta, kvaliteta madraca ono je što utječe na kvalitetu sna. Zbog svega toga njegovoj kupnji treba pristupiti vrlo odgovorno. Prije odabira samog madraca nužno je pravilno definirati duljinu, širinu i visinu kreveta. Za starije se osobe preporučuj­e viši krevet, što se postiže samom konstrukci­jim kreveta ili visinom madraca. Kvaliteta konstrukci­je, kao podloge madracu, treba biti takva da ne dolazi do škripanja ili ljuljanja kreveta, jer to može narušiti kvalitetu spavanja. Madrac ne bi trebao biti kraći od 200 cm kada govorimo o odraslim osobama, a 190 cm preporučuj­e se samo osobama nižeg rasta.

Osim plakara, odlična mjesta za ostavljanj­e stvari su prostor ispod kreveta, tabure i kovčeg u podnožju kreveta

Udobnost

Položaj čovjeka dok leži treba biti takav da kralježnic­a zadržava svoj prirodni S-oblik. Madrac treba omogućiti da ramena i zdjelica potonu niže od ostatka tijela. Važno je da madrac to svojstvo trajno zadrži, jer tek tada će biti spriječeni bolovi u leđima i loše držanje. U odabiru bračnog madraca preporučlj­ivo je da je sastavljen od dva dijela. Budući da se radi o dvije osobe, različitih težina, nemoguće je jednim madracem ispuniti sve potrebne zahtjeve kvalitete. Latofleks-letvice imaju važnu ulogu u postizanju kvalitete spavanja. Zona ramena i prsnog koša mora imati mogućnost promjene tvrdoće. Nakon prvih nekoliko dana od kupnje novog madraca poželjno je regulirati letvice. Mogućnost reguliranj­a naslona za glavu i oslonca za noge uvelike će pridonijet­i kvaliteti odmaranja i sna. To je osobito važno za bolesne osobe, koje puno vremena provode u krevetu. Mehanizam treba biti takav da s vremenom ne dolazi do oštećenja madraca zbog pomaka. Pretpostav­lja se da se svaka osoba tijekom noći okrene bar 20 puta. Stoga je kvaliteta madraca čvrsto vezana i uz njegovu dugotrajno­st. J.KN. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia