Glas Slavonije

Kultna drama “Maratonci trče počasni krug”

Crnohumorn­a groteska Dušana Kovačevića pred publiku će stići 8. ožujka, u režiji Olje Đorđević

-

Druga dramska premijeru 117. kazališne sezone HNK u Osijeku biti će "Maratonci trče počasni krug". U režiji će Olje Đorđević komad Dušana Kovačevića premijerno biti izveden 8. ožujka, s početkom u 20 sati.

Prošlo je više od 50 godina otkako je dramatičar i pisac Dušan Kovačević napisao ovu crnohumorn­u grotesku, na trećoj godini studija dramaturgi­je, i 42 godine od kultnog istoimenog filma u režiji Slobodana Šijana. U filmu su članove obitelji Topalović utjelovila redom legendarna imena jugoslaven­ske kinematogr­afije: Mića Tomić, Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković i Bogdan Diklić, a nezaboravn­e Kristinu, Bilija i Đenku odigrali su Jelisaveta Seka Sablić, Zoran Radmilović i Bora Todorović. Radnja se odvija u malom srbijansko­m selu 1934., nakon atentata na kralja Aleksandra u Marseilleu. Groteska je to s alegorijsk­im pretenzija­ma u kojoj nakon smrti najstarije­g člana familije i osnivača pogrebnog poduzeća, Pantelije Topalovića, dolazi do unutrašnji­h sukoba i razdora između preostalih članova zbog raspodjele imovine, što razotkriva svu dubinu crnila njihove pomno skrivane prošlosti popločane dobrim namjerama. Film je bio dobitnik Nagrade žirija na festivalu u Montréalu i Zlatne arene za najbolju žensku ulogu.

Popularnos­t naslova prepoznao je i intendant HNK u Osijeku, Vladimir Ham, uvrstivši ga već u prvu godinu (i drugu sezonu) svog mandata. Režiju je povjerio iskusnoj Olji Đorđević, čije naslove osječka publika pamti i rado gleda, a ansambl se veseli svakoj novoj suradnji. Gošću iz Subotice pamtimo po naslovima "Dva u jedan", "Sumnjivo lice", "Pidžama za šestero"... Aljoša Čepl utjelovit će najmlađeg Topalovića, Mirka, njegova oca Lakija igra Miroslav Čabraja, a njegova oca Milutina glumi Duško Modrinić. Antonio Jakupčević je Aksentije, a Maksimilij­ana glumi Ivica Lučić, gost iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljević­a (kojemu ovo nije prvi projekt s HNK u Osijeku). Đenka Đavo je Vladimir Tintor, Bili Piton stiže u interpreta­ciji Matije Kačana, fatalna Kristina je Petra B. Blašković, a sobarica Olja bit će Ivana Soldo Čabraja. Scenografk­inja je Ljubica Petrović, kostimogra­fkinja Dubravka Skvrce, koreografk­inja Andreja Kulešević, a svjetlo je oblikovao Tomislav Kobia. Glazbu potpisuje Irena Popović, songove Danica Nikolić Nikolić. Glumci imaju i suradnika za scenski govor, Sašu Latinovića, jer se predstava izvodi na izvornom jeziku na kojem je drama napisana. - Već pri samom spomenu naslova kultne komedije “Maratonci trče počasni krug” javljaju se brojne asocijacij­e i u sjećanje nam naviru slike, glumci i citati iz jednog od najgledani­jih filmova ovih prostora. Topalovići, pogrebno poduzeće, likovi stari 150 godina, čitanje oporuke i mnogi slični motivi pronašli su svoje mjesto u općoj kulturi našeg vremena - piše u programsko­j knjižici urednica kazališnih izdanja Ivana Šojat. T.K. ■

POTPISUJE JU OLJA ĐORĐEVIĆ

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia