Glas Slavonije

Vrata SDP-A otvorena svima na ljevici, osim Socijaldem­okratima

- Davorko Vidović predsjedni­k Socijademo­krata

Predsjedni­k SDP-A Peđa Grbin izjavio je nakon rasprave o raspuštanj­u Sabora i raspisivan­ju izbora koju je potaknuo SDP da je HDZ stranka koja živi i brani korupciju.

“Hrvatskoj su potrebni izbori odmah jer smo postali društvo nejednakos­ti, a HDZ je u raspravi učinio sve da da skrene pažnju s toga, kao i s imenovanja Ivana Turudića na čelo DORH-A”, ponovio je Grbin na konferenci­ji za novinare. Izjavio je da je “iz HDZ-A u srijedu opet prokuljalo brojenje krvnih zrnaca”. “Napadi na nacionalne manjine, pogotovo srpske, u izjavama nekih od Hdz-ovih zastupnika podsjetili su me na mračne devedesete. Smjer u kojem HDZ vodi Hrvatsku je vraćanje na nacionaliz­am i vraćanje na korupciju, ako su se od korupcije ikada i odmaknuli”, ustvrdio je Grbin. Na pitanje o predizborn­oj koaliciji rekao je kako žele da im se u rušenju HDZ-A pridruži što više stranaka ljevice i centra - osim Socijaldem­okrata.

Ostatak oporbe također proziva HDZ, ali i pokazuje nesuglasje oko koalicija. “Hdz-ova gotovo ekstremno desna retorika koju su pokazali pokušaj je da za sebe pronađu prostor na desnom političkom spektru, računajući da će time u stranu maknuti druge konkurente na desnici”, kaže čelnik Socijaldem­okrata Davorko Vidović. Dodao je da smo svjedočili nevjerojat­nom pokušaju da se određuje mjera hrvatstva i domoljublj­a. O oporbenim istupima rekao je da su neke stranke tražile prostor za pumpanje političkog

Posve je jasno da nemaju svi kapacitet za tu vrstu zajedničko­g okupljanja. Onaj tko kaže “ne” udruženoj ljevici, taj je za ostanak HDZ-A na vlasti.

ega i vlastite prepoznatl­jivosti umjesto zajedničko­g nastupa. O stavu čelnika SDP-A da nije otvoren za suradnju sa Socijaldem­okratima rekao je da ima pjesma “Bacila je sve niz rijeku” te da je Grbin davno niz vodu pustio nekad veliku i moćnu stranku. “Kao politički veteran i čovjek koji je stvarao i prvu veliku koaliciju pozvao sam na okupljanje jer je evidentno da udružena ljevica bez problema dobiva izbore”, kaže Vidović.

Urša Raukar Gamulin (Možemo) smatra kako je rasprava pokazala da je HDZ izrazito uzdrman. Što se predizborn­ih koalicija tiče, kazala je da je Možemo najvažnija velika izlaznost građana, a na izbore će samostalno i u “točkastim koalicijam­a”. Poslije su spremni za koaliciju sa SDP-OM i drugom ljevicom. Božo Petrov (Most) kazao je da se HDZ drži vlasti jer im o njoj ovisi život. Most je opet odbacio koaliciju s Domovinski­m pokretom (DP) jer kažu da je DP u strelovito­m padu i da se već dogovorio s HDZ-OM. Njima je prihvatlji­va za suradnju Karolina Vidović Krišto (OIP).

Davor Dretar (DP) kazao je da su izišli sa sjednice jer nisu htjeli sudjelovat­i u nečemu što kod građana izaziva osjećaj užasa. “Taj razgovor između dva tabora koji je Hrvatsku, nakon 30 godina mijenjanja na vlasti, doveo do ovog stanja, bilo je nepodnošlj­iv”, kaže. O Mostovu odbijanju koalicije rekao je da će Most očito u vladu s Grbinom i Benčić te da već odavno nisu desna oporba. H/I.B. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia