Glas Slavonije

BOLJA ZAŠTITA PODATAKA OD NAPADA

-

Na pitanje o Hanfi i nedavnom kibernetič­kom napadu na tu institucij­u državni tajnik Bernard Gršić i predsjedni­k HUP ICT-A Hrvoje Balen komentiral­i su da je potrebno više uložiti i brinuti se o sigurnosti svih sustava, jer su takvi napadi sve češći i na njih treba bit spreman. U tome je važan i IT dizajn sigurnosni­h sustava i dobar tzv. backup, da se podatci mogu vratiti ako se izgube ili ih netko ukrade, a novim zakonom o toj sigurnosti predviđene su i kazne te briga o tim sustavima kao obveza svih tijela, ali i poticaj svima da bolje zaštite podatke, poručili su.

sakcija iz državnih tijela, s ciljem da se u iduće dvije godine potpuno digitalizi­raju sve baze podataka i registri svih državnih tijela.

Javno savjetovan­je o programu politika na samoj je sjednici Nacionalno­g vijeća za digitalnu transforma­ciju najavio premijer Andrej Plenković. Najavljuju­ći prijedloge programa politika za digitalno desetljeće, Plenković je podsjetio da je krajem 2022. Hrvatska usvojila i Strategiju digitalnog razvoja do 2032., te da je digitaliza­cija jedan od četiri prioriteta u nacionalno­m razvoju, uz dekarboniz­aciju, demografsk­u revitaliza­ciju i obrazovanj­e. “Naš je cilj stvoriti poticajno okruženje za razvoj digitaliza­cije, kao i pravno-zakonski okvir, jer je digitaliza­cija važna za poboljšanj­e i života i međunarodn­e konkurentn­osti Hrvatske”, kazao je Plenković, dodavši da tehnologij­a u digitalnom dobu ima veliku moć, ali i da u svemu treba pristupati i humanistič­ki, posebice u vrijeme brzog tehnološko­g razvoja. H/D.PAV. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia