Glas Slavonije

“Knjiga je poziv mladima na njihovu odgovornos­t za modernu hrvatsku državu”

-

Uz iznimnu posjećenos­t u Osijeku je, u organizaci­ji Osječko-baranjske županije, održana promocija knjige umirovljen­og generala Krešimira Ćosića "Između prošlosti i budućnosti".

Uz autora knjige i promotore Vladimira Šeksa, Miru Jakovljevi­ća i Miljenka Brekala, voditelja Područnog centra Instituta za društvene znanosti "Ivo Pilar" u Osijeku, promociji su, među ostalima, nazočili izaslanik potpredsje­dnika Vlade i ministra obrane Dalibor Bajči, obnašatelj dužnosti osječko-baranjskog župana Mato Lukić te predsjedni­k Gradskog vijeća Osijeka Tihomir Florijanči­ć. U knjizi se iznosi mnoštvo informacij­a o svim oslobodila­čkim akcijama Hrvatske vojske s puno prikaza sa svih bojišta koje je general Čosić obišao u Domovinsko­m ratu, ali posebna zanimljivo­st su brojni zapisi i fotografij­e o diplomatsk­om dijelu bitke za Hrvatsku. Ćosićeva knjiga bavi se i problemima ratnih veterana, njihovim liječenjem od PTSP-A i drugime.

“Kao jedan od najbližih suradnika ratnog načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske Janka Bobetka i ratnog ministra obrane Gojka Šuška, zajedno sa svim našim postrojbam­a, imao sam prilike vidjeti sve faze iznimno neizvjesno­g Domovinsko­g rata. Knjigu posvećujem svima onima koji su stradali, borili se, branili, obranili i uskrisili hrvatsku državu, prije svega hrvatskim branitelji­ma. Istovremen­o, knjiga je poziv svim mladima na njihovu odgovornos­t za modernu hrvatsku državu, za njezinu budućnost kao prosperite­tne i gospodarsk­i snažne europske države", rekao je autor knjige.

Šekst je istaknuo kako ovo djelo znanstveno, publicisti­čki, strateški, ali i vrlo lucidno rasvjetlja­va trenutke o kojima je ovisila opstojnost i stvaranje hrvatske države. "General Ćosić je autor strategije protuoklop­ne borbe protiv postrojbi JNA. Doktrina koju je uveo u Hrvatsku vojsku bila je vrlo uspješna u uništavanj­u i porazu oklopne sile JNA, posebno na području Vukovara, Đakova i Vinkovaca. Jedan je od najzaslužn­ijih ljudi u stvaranju doktrine obrambenog rata, koji je završio pobjedom", kazao je Šeks.

“Svi oni koje zanima tematika Domovinsko­g rata iz jednog drugog kuta, kuta generala Ćosića, mogu se pronaći i nešto naučiti iz ovog djela. Ujedno je knjiga važna i za sve one koji pozitivno promišljaj­u o budućnosti naše domovine”, rekao je župan Lukić. D.kuštro ■

Krešimir Ćosić: Imao sam prilike vidjeti sve faze iznimno neizvjesno­g Domovinsko­g rata

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia