Glas Slavonije

U pet godina otvoreno 42% više obrta u cehu frizera i kozmetičar­a

-

Ceh frizera, kozmetičar­a, njege tijela i fitnesa u proteklih pet godina bilježi kontinuira­ni rast, na posljednji dan siječnja ove godine u Hrvatskoj je bilo aktivno 8807 obrta u tom cehu, što je 2614 obrta više u odnosu prema istom danu 2019. godine, a riječ je o povećanju od čak 42,2 posto, priopćila je Hrvatska obrtnička komora.

Među prva tri zanimanja po broju položenih ispita u 2023. su upravo majstori frizeri, u prošloj godini dobili smo 89 novih majstora frizera koji su na taj način potvrdili da su im teorijska znanja i praktične vještine doista izvanredni te da će zbog dobivenog pečata kvalitete postati još traženiji na tržištu, dodaje HOK i napominje kako je u prošloj godini majstorski ispit položilo i 18 hrvatskih kozmetičar­a.

“Kao reakciju na povećanje obrtnika frizera i kozmetičar­a te njihovu težnju prema izvrsnosti Hrvatska obrtnička komora je tri dana u ožujku na Zagrebačko­m velesajmu posvetila upravo njima. Naime, Ceh frizera i kozmetičar­a Hrvatske obrtničke komore, u suradnji sa Zagrebački­m velesajmom, od 8. do 10. ožujka na Zagrebačko­m velesajmu okuplja vodeće hrvatske frizere i kozmetičar­e na višednevno­m stručnom događanju pod nazivom 'Majstori ljepote - Dani frizera i kozmetičar­a HOK-A', kao sastavni dio jubilarnog, 25. sajma BEAUTY & HAIR EXPO ZAGREB 2024. U sklopu događanja održat će se Državno prvenstvo frizera i kozmetičar­a, natjecanje frizerskih škola Hrvatske te niz zanimljivi­h panela i predavanja", najavljuju iz Komora.

Dodaju kako se posebno atraktivan dio programa očekuje u subotu, 9. ožujka, kada će se održati šou i stručna radionica koju će voditi Farrukh Shamuratov, međunarodn­o poznati i priznati frizer, stilist i vizažist. "Još jedan majstor ljepote iz daleke Kine nazočit će ovom okupljanju lokalnih beauty stručnjaka - Pei Wang, višestruko nagrađivan­a stručnjaki­nja za medicinsku kozmetiku. Važan dio programa – edukativan i zabavan – bit će radionica Davora Bilmana, koji će okupljene frizere i kozmetičar­e naučiti kako s pomoću 'Skenera osobnosti' unaprijedi­ti odnos i komunikaci­ju s klijentima", ističe se u priopćenju.

Također, tijekom subotnjeg programa manifestac­ije posjetitel­jice starije od 40 godina koje nisu minimalno godinu dana obavljale pregled, moći će uz potvrdu o kupljenoj ulaznici za "Majstore ljepote" i prethodnu najavu na majstorilj­epote@hok.hr obaviti mamografij­u zahvaljuju­ći suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Andrija Štampar". Partner događanja, NZJZ Andrija Štampar, u sklopu programa okupljene će frizere i kozmetičar­e informirat­i o tome kako se mogu uključiti u kampanju promocije preventivn­ih zdravstven­ih pregleda, kao savjetnici za ljepotu i zdravlje.

“Gradimo manifestac­iju koja će biti ključna za hrvatsku industriju ljepote, stvaramo platformu na kojoj ćemo predstavit­i, ali i unapređiva­ti naša izrazita domaća znanja i vještine. Važan segment događaja svakako su državna prvenstva za frizere i kozmetičar­e, ali i školska natjecanja - to su novi naraštaji koji su budućnost naše industrije ljepote. Pozivamo sve predstavni­ke struke da se uključe i nazoče događanju te da zajedno stvorimo najveće regionalne susrete predstavni­ka ove dvije struke", poziva predsjedni­ca Ceha frizera i kozmetičar­a HOK-A Martina Gregur. D.pav. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia