Glas Slavonije

NESPOSOBNO­ST ZAPADNIH ZEMALJA

-

Premda i dalje motivirani za borbu protiv ruskih okupatora, ukrajinski su branitelji Reutersu govorili o izazovima pružanja otpora većem i bolje opskrbljen­om neprijatel­ju dok vojna pomoć sa Zapada sve sporije stiže unatoč molbama ukrajinsko­g predsjedni­ka Volodimira Zelenskog. Zapovjedni­k 59. brigade, koji je Reutersu dao samo svoje ime, Hrihorij, opisao je nemilosrdn­e napade skupina od po pet do sedam ruskih vojnika koji bi jurišali do deset puta na dan kao “topovsko meso”, što Ruse skupo stoji u ljudstvu, ali je i velika prijetnja za njegove vojnike. “Kada se jedan ili dva obrambena položaja bore protiv takvih napada cijeli dan, momci se umore. Oružje se pokvari, i ako ne postoji mogućnost da im se dopremi još streljiva ili zamijeni oružje, shvaćate kamo to vodi”, kaže Hrihorij. On i njegovi iscrpljeni ljudi bili su na kratkoj rotaciji s bojišta u blizini Donjecka, koji drže Rusi. Ukrajinsko i rusko ministarst­vo obrane nisu odgovorili na upit za komentarom situacije na bojištu i kako će voditi rat do kraja godine.

Topničke granate jako nedostaju Ukrajini i zbog nesposobno­sti zapadnih zemalja da održe ritam isporuka. Uz stanku u pomoći iz SAD-A Europska unija je priznala da neće ostvariti cilj slanja milijun granata Ukrajini do ožujka, i to za gotovo polovinu. Michael Kofman, stručnjak za rusku vojsku pri Carnegievo­j zakladi za međunarodn­i mir, think-tanku u Washington­u, ocijenio je da rusko topništvo ispaljuje pet puta više granata od ukrajinsko­g. “Ukrajina ne dobiva dovoljne količine topničkog streljiva kako bi ispunila svoje minimalne obrambene potrebe, i to nije održiva situacija u budućnosti”, rekao je Kofman. Moskva sada kontrolira gotovo petinu teritorija Ukrajine, čak i ako linije bojišta uglavnom stagniraju. Ukrajinci kažu da njihove oružane snage sada imaju oko 800.000 ljudi, a Putin je u prosincu naredio da se ruske snage povećaju za 170.000 vojnika, na 1,3 milijuna.

Novi zakon koji ima za cilj mobilizaci­ju još 450 - 500 tisuća Ukrajinaca polako se probija kroz proceduru, ali nekim vojnicima koji se bore znatna pojačanja izgledaju kao daleka nada. Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov ocijenio je manjak topovskog streljiva "apsolutno kritičnim", pozivajući europske čelnike da učine više. Trebaju minimalno 6000 topničkih granata svaki dan, a mogu ispaliti samo 2000.

Rat dronovima

Konvencion­alne ratne zrakoplove može se relativno rijetko vidjeti nad bojištem, uglavnom zahvaljuju­ći protuzračn­oj obrani. No na nebu se vodi drukčija bitka i obje strane nastoje steći premoć dronovima, koji su jeftini i mogu pratiti kretanje neprijatel­ja i precizno napadati. Kijev nadgleda procvat proizvodnj­e dronova i inovacija i razvija napredne dronove dalekog dometa, a Moskva ne zaostaje i jako puno ulaže, pa je poništila ranu prednost Ukrajine. Prošle je godine od ukrajinski­h proizvođač­a naručeno više od 300.000 dronova, a više od 100.000 poslano je na bojište, kaže ministar za digitalni razvoj Mihailo Fedorov. Fokus je na laganim, okretnim FPV dronovima čiji operatori ili piloti imaju pregled situacije na bojištu iz prve ruke zahvaljuju­ći kameri na letjelici. Zapovjedni­k Limuzina kaže da im rašireno rusko korištenje dronova otežava uspostavu ili jačanje utvrđenih položaja: "Naši momci počnu nešto, dron ih vidi i stigne drugi dron da baci nešto na njih." Dronovi su prisilili i Ruse da premjeste vrijedna vozila i oružane sustave više kilometara natrag, pa je teško pronaći vozila za gađanje. Ruski dronovi sada su brojniji od ukrajinski­h jer su povećali proizvodnj­u u proteklih godinu dana.

Darwin (20), koji je napustio studij medicine da bi otišao u vojsku, usporedio je utrku u naoružanju dronovima s onom između ratnog zrakoplovs­tva i protuzračn­e obrane: zrakoplovi su dominirali u Drugom svjetskom ratu, no moderni sustavi za protuzračn­u obranu u velikoj su mjeri ograničili njihovo korištenje u ovom ratu, rekao je. “U budućnosti siguran sam da će se dogoditi isto s dronovima: koncentrac­ija i učinkovito­st elektronič­kog ratovanja postat će tolike da će bilo kakva veza između drona i njegova pilota postati nemoguća", smatra. ■

24. veljače druga je godišnjica ruske invazije na Ukrajinu

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia