Glas Slavonije

U skupini vodećih Njemačka bilježi snažniji pad gospodarsk­ih aktivnosti

-

Pad poslovne aktivnosti u eurozoni usporio je u veljači, odražavaju­ći naznake oporavka u uslužnom sektoru, pokazalo je u četvrtak istraživan­je S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u veljači za jedan bod u odnosu prema siječnju, na 48,9 bodova, izračunala je Hamburška komercijal­na bankka (HBOC), koja sastavlja izvješća za S&P Global.

Vrijednost­i niže od 50 bodova signalizir­aju pad aktivnosti, a one više njihov rast. “Pojavio se tračak nade da se eurozona bliži oporavku, što se posebno vidi u uslužnom sektoru", objašnjava ekonomist HCOB-A Norman Liebke, dodajući da je poslovna aktivnost uslužnih kompanija u veljači stagnirala, nakon šest mjeseci pada.

Doza optimizma nazire se i u zapošljava­nju, napominje Liebke, jer poslodavci zapošljava­ju više radnika nego u siječnju.

Industrija je pak ponovo bilježila pad aktivnosti, i to snažniji nego na početku godine, utvrdio je HBOC.

“Proizvodni sektor uteg je europskom gospodarst­vu. To jasno pokazuje nagli pad proizvodnj­e i smanjenje novih narudžbi. Sukladno tome, anketirane tvrtke dodatno su smanjile broj radnika, a poslovni izgledi za sljedećih dvanaest mjeseci ostaju ispod dugoročnog prosjeka, što odražava pesimizam", rekao je Liebke. U skupini vodećih gospodarst­ava Njemačka je bilježila snažniji pad poslovnih aktivnosti nego u siječnju. U Francuskoj pad je pak bio znatno blaži nego na početku godine.

“Njemačka je kočnica rastu 48,9

Doza optimizma nazire se u zapošljava­nju, poslodavci zapošljava­ju više radnika nego u siječnju

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia