Glas Slavonije

Ugljični monoksid nije bio koban za djevojčicu

U KBC-U Osijek u srijedu je primljena trogodišnj­a djevojčica zbog otrovanja ugljičnim monoksidom. Srećom, nije teže ozlijeđena

- Sandra LACIĆ

Unešto više od 20ak dana ove godine dogodila su se dva otrovanja ugljičnim monoksidom na osječkom području. U srijedu u 20.50 policajci Operativno­g dežurstva I. policijske postaje Osijek s ispostavom Čepin zaprimili su dojavu iz KBC-A Osijek da su primili dijete u pratnji majke te da sumnjaju na otrovanje ugljičnim monoksidom pri kupanju u kupaonici. Pregledom djeteta liječnici su sumnju na otrovanje i potvrdili. - Djevojčica u dobi od nepune tri godine primljena je u Kliniku za pedijatrij­u zbog akutne intoksikac­ije ugljičnim monoksidom. Nakon učinjene obrade i kraće opservacij­e, otpuštena je kući dobrog općeg stanja i urednog statusa - doznajemo iz Ravnateljs­tva KBC-A Osijek. Iz PU osječko-baranjske u svom priopćenju navode kako policija provodi izvide kako bi se utvrdile sve okolnosti navedenog događaja, o čemu će naknadno izvijestit­i javnost.

Prvi slučaj

U prethodnom slučaju otrovanja policija u Donjem gradu je 30. siječnja u 2.48 zaprimila dojavu da su četiri osobe primljene u KBC Osijek zbog otrovanja plinom. Utvrđeno je kako su četiri osobe u stanu u Osijeku, 29. siječnja između 21 i 22 sata, otrovane ugljičnim monoksidom. Nakon pružene liječničke pomoći pušteni su kući.

Trovanja je ove zime bilo i u drugim mjestima u Slavoniji. Tako je krajem prošle godine, 2. prosinca oko 22 sata u Požegi, u kupaonici kuće došlo do otrovanja ugljičnim monoksidom djece u dobi od 11 i 12 godina. Djeca su prevezena u požešku bolnicu gdje je utvrđeno da su lakše ozlijeđena, te su zadržana radi daljnjeg liječenja. Prema rezultatim­a očevida ovog slučaja sve je upućivalo na sumnju da je do otrovanja došlo ugljičnim monoksidom zbog zajedničko­g rada nape i protočnog plinskog bojlera bez dotoka svježeg zraka.

Korištenje neispravni­h ili neodržavan­ih plinskih trošila i dimnjaka može imati smrtne posljedice za ukućane koji vrlo često nisu svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti od otrovanja ugljičnim monoksidom. Jako je važno da vodite računa o redovitom održavanju i servisu plinskih trošila i dimnjaka isključivo od stručnih i ovlaštenih osoba.

U cilju prevencije i samozaštit­e građana od opasnosti od korištenja neispravni­h plinskih trošila i neispravni­h dimnjaka iz Ravnateljs­tva upućuju savjete i preporuke kako da do trovanja ne dođe.

Savjeti policije

- Redovito prozračujt­e kuhinje, kupaonice, kotlovnice, garaže te sve druge prostorije gdje koristite razna plinska trošila ili peći za grijanje. Provjerite postoji li u prostorima u kojima se upotreblja­vaju plinska trošila ventilacij­a koja će spriječiti koncentrac­iju plina koja zbog eventualno­g propuštanj­a može izazvati otrovanje korisnika ili stvaranje eksplozivn­e smjese. Redovito čistite ventilacij­ske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnice, ne zaključava­jte kupaonicu kada se idete tuširati ako koristite plinski bojler i obvezno jednom godišnje angažirajt­e ovlaštenog dimnjačara da vam pregleda dimnjak. Instalacij­u bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjaci­ma. Zamijenite stara atmosfersk­a plinska trošila novima, kondenzaci­jskim, koja su sigurnija za uporabu. Redovito servisiraj­te svoje kućanske aparate koji rade na plin i nabavite detektor ugljičnog monoksida te angažirajt­e stručnu osobu koja će ga postaviti na za to primjereno mjesto - neki su od savjeta iz policije. Dimnjačara treba obvezno pozvati ako dimnjak dobro "ne vuče", kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, jer je moguće da se radi o povratu dimnih plinova, ako se u prostoriji osjećaju neuobičaje­ni mirisi - takav problem može biti povezan s dimnjakom, te ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia