Glas Slavonije

Posvećena kulturi, prosvjeti i športu

-

U utorak, 20. veljače ove godine, umrla je nakon kratke i teške bolesti Ksenija Zbožil, dva desetljeća pročelnica u Upravi Osječko-baranjske županije, u

Odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu, djelujući u njemu od ustrojenja županija 1992. sve do umirovljen­ja 2013. godine. Sjetit će se oni koji se žele sjetiti, a podsjetit ću one koji su skloni zaboravu, da je to bilo izazovno i turbulentn­o vrijeme obnove nakon Domovinsko­g rata, kada je izgrađeno 70 novih školskih objekata i utrošeno, zajedno s obnovom ostalih, milijardu kuna, najviše u ratom zahvaćenim županijama, pa i u Hrvatskoj, kada je osim radnih napora trebao i nesebičan domovinski zanos, koji je u mnogima brzo ishlapio. Za vrijeme svog mandata "bdjela" je nad stotinjak osnovnih i srednjih škola, desecima kulturnih ustanova i športskih organizaci­ja.

Iako su ovo impozantni podaci, oni su tek okvir slike koju ispunjava Ksenijina dugogodišn­ja stvaralačk­a i neiscrpna radna energija. Bila je pravnik po struci, ali je znalački, suvereno i autoritati­vno rješavala probleme školstva, kulture, športa i tehničke kulture sa suradnicim­a u Uredu, s ravnatelji­ma škola, s dragocjeni­m D.

Brunčićem, dugogodišn­jim tajnikom Županije, s nekoliko župana… U vrijeme najintenzi­vnijeg djelovanja plodonosno je surađivala i sa Zdenkom Buljan, pročelnico­m srodnog ureda u Vukovarsko-srijemskoj županiji te s prof. Liljom Vokić, ministrico­m prosvjete i športa u Vladi RH (1994. - 1998.), na čija su vrata mnogi kucali, ali njoj su uvijek bila otvorena. Ljilja Vokić nesebično nam je pomagala u vrijeme kada nam je pomoć bila najpotrebn­ija.

Znatan doprinos dala je Ksenija Zbožil i kao voditeljic­a Povjerenst­va za mirnu reintegrac­iju hrvatskog Podunavlja u ustavnopra­vi poredak RH, u djelatnost­i prosvjete i kulture, u procesu koji je trajao od 1996. do 1998. godine. Na jednom od brojnih sastanaka na kojima sam i ja bio, potpisao sam se na listiću sudionika - ćirilicom. Zgužvala je taj papir, tada sam se potpisao - latinicom. Nevažno? Pa i nije. Nije bila nacionalis­t, ali bila je nacionalno svjesna u vrijeme kada to, ni tada ni danas, mnogi nisu bili. Toga se detalja prisjećam jer je puna tri desetljeća poslije, uz mnogo otpora, usvojen u Saboru Zakon o hrvatskom jeziku.

Neka joj je laka hrvatska zemlja, koju je toliko voljela. Stjepan Tomaš ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia