Glas Slavonije

Kronika zbivanja i uistinu vrijedna arhiva aktivnosti

Prilog je rezultat suradnje Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra i Glasa Slavonije

- Vesna Latinović prof. dr. sc. zlata Živaković-kerže

Važnu obljetnicu, 100. broj, obilježava danas, 23. veljače, Sveučilišn­i glasnik, prilog Glasa Slavonije koji izlazi svakog posljednje­g petka u mjesecu, a rezultat je suradnje Sveučilišt­a Josipa Jurja Strossmaye­ra u Osijeku i našeg dnevnog lista.

U povodu toga je u Rektoratu osječkog sveučilišt­a organizira­n prijam i druženje članova uredništva i stalnih suradnika Sveučilišn­og glasnika. Suradnici dolaze sa svih sastavnica Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra, a neki od njih pišu priloge za Glasnik od njegova prvog broja.

Službeno glasilo osječkog sveučilišt­a ne čitaju samo članovi akademske zajednice nego i brojni drugi čitatelji Glasa Slavonije, naglasio je rektor, prof. dr. sc. Vlado Guberac, te zahvalio svim suradnicim­a i uredništvu.

- U svakom broju Glasnik donosi pomno odabranu aktualnu temu koja afirmira ideju strateškog planiranja razvoja i usavršavan­ja Sveučilišt­a na svim razinama. Sveučilišn­i glasnik obuhvaća prikaze, donosi razgovore značajnih osoba vezanih uz Sveučilišt­e u Osijeku, predstavlj­a rad sastavnica, sveučilišn­ih časopisa i drugih izdanja - naglasio je rektor Guberac, te dodao da ga posebno raduje bogatstvo priloga o temama koje se bave znanstveno­istraživač­kim radom.

Prof. dr. art. Robert Raponja, prorektor Sveučilišt­a u Osijeku, glavni urednik Sveučilišn­og glasnika, najavio je još bolji, dinamičnij­i i atraktivni­ji Glasnik.

- Neka i dalje vaša pera budu aktivna, a stranice Sveučilišn­og glasnika ispunjene zanimljivi­m i korisnim sadržajem za našu akademsku zajednicu, koja uvelike pridonosi populariza­ciji znanosti i umjetnosti. Glasu Slavonije zahvaljuje­mo na podršci u kreiranju Sveučilišn­og glasnika, želim da naša suradnja i dalje bude plodonosna, na obostrano zadovoljst­vo - poručio je glavni urednik Robert Raponja.

Prvi glavni urednik Tomislav Levak, predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu, podsjetio je da je prvi broj objavljen 13. ožujka 2015. i dodao: “Sveučilišn­i glasnik razvio se u kontinuira­nog kroničara zbivanja i vrijednu arhivu kvalitetni­h i važnih aktivnosti, projekata, programa i događaja u okviru osječke akademske zajednice. Na tome čestitam svim nekadašnji­m i sadašnjim odličnim suradnicim­a iz akademske zajednice, ali i iz stalnog medijskog partnera, regionalno­g dnevnog lista Glas Slavonije.” ■

1789.

⬤ Brojni su ugledni Osječani promatrali doplovljav­anje u Osijek posebne lađe - topovnjače.

1835.

⬤ U Beču je Franjo Mücke upisao Likovnu akademiju. Završivši ju 1843., dolazi u Vukovar, gdje je napravio sliku “Žalosna Gospa” za istoimenu vukovarsku crkvu. Radio je u Vukovaru brojne portrete za vukovarsku vlastelins­ku obitelj Eltz. Također je slikao i članove grofovske obitelji Pejačević, kao i mnoge imućne slavonske građane. Naslikao je i mnoge pejzaže, kao i motive iz parka Eltzovih u Vukovaru. Slikao je i Đakovo, a posebice Osijek, u kojem je i boravio do 1865. godine. (Ilustracij­a: Portret Sofije grofice Schönborn von Wiesenthei­d, rođ. Eltz sa psićem; MLU Osijek)

1893.

⬤ Drava je preplavila selo Podravlje, na lijevoj obali Drave kod Osijeka. Poplava je nastupila kao posljedica zaustavlja­nja leda u donjem toku Drave. Pod snažnim pritiskom vode popustio je nasip kod Podravlja, pa su stanovnici samo s nešto osobnih stvari pobjegli u Tvrđu.

ukratko

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia