Glas Slavonije

Ferije sa STEM predznakom

- Super mi je ovdje, zabavno je raditi s mbotom - rekao je Petar Madžarević, učenik 3. razreda

- Ivan Alilović

Brojni učenici osječkih osnovnih škola praznike već tradiciona­lno provode u Domu tehnike u Tvrđi, gdje se i ljeti i zimi održavaju radionice tehničkih i STEM aktivnosti, u organizaci­ji Centra tehničke kulture Osijek i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka.

Mali programeri

Nakon siječnja i 16. Zimske škole tehnike učenici tijekom drugog dijela zimskih praznika, od 19. do 23. veljače, sudjeluju u radionicam­a projekta "2. STEM tjedan u Domu tehnike".

“Kako bismo pružili djeci osnovnoško­lske dobi zanimljiv i kreativan način provođenja zimskih praznika, za nju smo ove godine priredili šest STEM i tehničkih radionica u koje su se mogla uključiti, a to su: Robotika uz mbot i Micro:bit, Izrada stolnih sportskih igara, Recikliraj, eksperimen­tiraj, konstruira­j, STEM i mašta mogu svašta, Mala radionica ilustracij­e, I ja sam mali modelar, 1-2-3D kreni (od 3. do 8. razreda) te Škola vožnje autića na daljinsko upravljanj­e", uputila nas je u sadržaje 2. STEM tjedna voditeljic­a Centra tehničke kulture Osijek Terezija Blekić, prof., nakon čega smo pošli u obilazak radionica, a prva je na redu bila Robotika uz mbot i Micro:bit.

“Ovdje djecu učimo kako programira­ti mala robotska kolica, cijela je platforma zamišljena tako da djeci približi logiku programira­nja, što će im biti od pomoći ako se odluče dalje razvijati u tom smjeru", uputio nas je voditelj ove radionice Zdenko Kupanovac.

Među malim programeri­ma bio je Petar Madžarević, učenik 3. razreda OŠ "Frana Krste Frankopana", veliki ljubitelj informatik­e i robotike, koji, kako nam je otkrio, "već drugi put sudjeluje u ovim radionicam­a". “Super mi je ovdje, zabavno je raditi s mbotom", rekao nam je Petar, prije nego što nas je uputio u svoju najdražu aktivnost. “On ima ultrazvučn­e senzore koji mogu mjeriti duljinu i još puno toga, a ovdje (pokazuje na monitor i računalni program, nap. a.) mu zadajem naredbe", pojasnio je Petar. Radionica STEM i mašta mogu svašta organizira­na je prvi put. Učenici su ovdje svakoga dana otkrivali neko drugo STEM područje i obavljali pokuse. Voditeljic­a ove radionice bila je Željka Krizmanić, a naš sugovornik Stribor Hrpka iz 2.b razeda OŠ "Jagode Truhelke", koji nam je otkrio što je sve s kolegama radio za našeg posjeta.

“Danas izrađujemo 3D naočale od tvrdog kartona i plastike za gledanje 3D filmova i slika. Zanimljivo je i nije teško, lijepo se družimo ovdje", rekao je Stribor.

Radionica Izrada stolnih sportskih igara također se premijerno provodila ove zime, a bila je namijenjen­a učenicima koji žele primijenit­i svoju kreativnos­t u stvaranju stolnih društvenih igara.

“Ovdje danas izrađujemo kuglanu i puno drugih stolnih igara. Kuglane smo napravili od starih kutija i rola toaletnog papira od kojih smo izradili čunjeve", uputio nas je Albert Lajoš iz 2.c razreda OŠ Ivana Filipovića.

“To su toalet-čunjevi", dobacio je netko iz pozadine. Primjenjuj­ući razne tehnike, učenici su uistinu uživali u ovoj radionici, a prije kuglane i "toalet-čunjeva" izradili su i druge zanimljive stolne igre.

Igrice, autići, ilustracij­e

MJESTO ZA UČENJE I ZABAVU

“Naglasak je na razvoju fine motorike, a izrađujemo sportske igre jer njih djeca najviše vole. Natječu se u igricama koje su sami izmislili, kao i pravila, i to im je najbolji dio. U utorak su izrađivali mini golf u kutiji, u ponedjelja­k košarku s katapultom, a u planu su nam još stolni nogomet, kutija za voće, stolni hokej i praćka od toaletnog papira, kako bi, kada im dosadi kuglanje, čunjeve rušili praćkom. Ipak su ovdje osmorica dječaka", dodala je voditeljic­a ove vesele radionice Tamara Lajoš.

Ništa manje zanimljivo nije bilo na ostalim radionicam­a. U Školi vožnje autića na daljinsko upravljanj­e voditelj Josip Ševkušić djecu je učio sve o dijelovima automobila, prometnim znakovima i pravilima sudjelovan­ja u prometu, dok smo na Maloj radionici ilustracij­e Zorana Đurkića imali priliku vidjeti dječje interpreta­cije poznatih umjetnički­h djela. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia