Glas Slavonije

Svakodnevn­i topli obroci potrebitim­a uz pomoć u kući

Jedan od uvjeta za pravo na dostavu obroka primanja su manja od 199 eura po članu obitelji

- Ivica GETTO

Nakon što je nedavno održana početna konferenci­ja projekta "Zajedno za bolju i sretniju budućnost 3", kojom je najavljen početak projekta "Zaželi 3" vrijednog gotovo 1,4 milijuna eura, belomanast­irsko Gradsko društvo Crvenog križa nastavlja s novim humanitarn­im aktivnosti­ma.

Ovoga je puta riječ o dostavi toplih obroka potrebitim­a, a zajedno s toplim obrocima organizira­na bi im trebala biti i pomoć u kući.

- Ugovor s Ministarst­vom rada, mirovinsko­g sustava, obitelji i socijalne politike potpisali smo krajem prošle godine, a prekjučer smo dobili i aneks ugovora, što je bio jedan od posljednji­h koraka uoči početka našeg novog programa, dostave toplih obroka - kaže Damir Mendler, ravnatelj GD-A Crvenog križa Beli Manastir, naglašavaj­ući kako za početak planiraju obroke razvoziti po Belom Manastiru i trima prigradski­m naseljima (Branjin Vrh, Šećerana i Šumarina), a kasnije, ako se pokaže potreba, i u ostale dijelove Baranje koji su pod njihovom nadležnošć­u. Objašnjava kako postoje određeni cenzusi prilikom odabira osoba kojima će biti dostavljan topli obrok, a neki od njih su mjesečna primanja ne veća od 199 eura, starost potencijal­nih korisnika, zdravstven­o stanje i slično.

- U većini slučajeva riječ je o osobama koje primaju takozvanu nacionalnu mirovinu (nacionalna naknada, nap. a.), koja je manja od spomenutog cenzusa za ostvarivan­je prava na dostavu toplog obroka - navodi Mendler, nastavljaj­ući kako će buduće korisnike određivati belomanast­irski područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad (bivši Centar za socijalnu skrb). Stoga prvo slijedi sastanak s predstavni­cima

Zavoda koji bi, navodi Mendler, trebali obići potencijal­ne korisnike i uvjeriti se zadovoljav­aju li kriterije kako za dostavu obroka tako i za gerontodom­aćice, odnosno vrijeme koje bi one provodile u njihovim domovima. Zasada se ne zna tko će pripremati tople obroke, koji bi trebali sadržavati juhu, glavno jelo i salatu, o čemu će odluka biti donesena nakon što GD Crvenog kiža raspiše javnu nabavu. Obroke će dostavljat­i djelatnici Crvenog križa.

- I nama je u interesu da to bude što prije, a sada je na redu Hrvatski zavod za socijalni rad - kaže Mendler. Dodaje da potreba za dostavom toplih obroka postoji te da računaju s njih 50-ak dnevno. Dakako, broj može biti veći ako se Grad Beli Manastir, odnosno općine na području kojih djeluje belomanast­irski Crveni križ, odluče na određeno sufinancir­anje. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia