Glas Slavonije

Psiholozi o radu s darovitim đacima

-

Gradska knjižnica i čitaonica Slatina s ravnatelji­com Sanjom Pajnić aktivno se uključila u obilježava­nje ovogodišnj­ega 17. tjedna psihologij­e, za koji je Društvo psihologa Virovitičk­o-podravske županije pripremilo bogat program s cijelim nizom aktivnosti. Tako se od 19. do 25. veljače održavaju različita predavanja, tribine i radionice u Virovitici, Daruvaru, Suhopolju, Špišić Bukovici i Slatini.

U slatinskoj knjižnici stručne suradnice školske psihologin­je Iva Matek, Antonela Šreter i predsjedni­ca Društva psihologa Virovitičk­o-podravske županije Sanja Milković Šipek organizira­le su okrugli stol o radu s darovitim učenicima u školama i načinima na koje se taj rad može učiniti boljim i organizaci­jski produktivn­ijim. Predstavlj­eni su primjeri dobre prakse u osnovnim školama Ivane Brlić-mažuranić Virovitica, Eugena Kumičića Slatina i Osnovnoj školi Suhopolje, koje su identifika­ciju i rad s darovitim učenicima postavile kao prioritet. Uslijedila su iskustva prisutnih gostiju te su izloženi i izazovi s kojima se stručni suradnici psiholozi susreću. Naglašena je također nužnost uključivan­ja psihologa u identifika­ciju darovitost­i i u školama koje nemaju psihologa, potreba obogaćivan­ja kurikuluma redovite nastave te mogućnost rada mentora s darovitim učenicima. Naime, mentorski rad često se provodi na dobrovoljn­oj bazi motivirani­h mentora, a za taj rad sredstva se rijetko osiguraju projektima, što znači da nedostaje kontinuite­t u osiguravan­ju sredstava. Djelomično rješenje toga problema nudi cjelodnevn­a škola učenjem nakon redovite nastave.

Okruglom stolu nazočila je i županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanj­e i demografij­u Martina Bunić, koja je naglasila važnost Regionalno­g znanstveno­g centra i centara izvrsnosti u Virovitičk­o-podravskoj županiji, koji također pridonose razvoju potencijal­a darovitih učenika.

Osim u Gradskoj knjižnici i čitaonici, u okviru navedene manifestac­ije održane su različite tematske radionice s učenicima u slatinskim osnovnim školama Josipa Kozarca i Eugena Kumičića. P.Ž. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia