Glas Slavonije

Siniša Brlas dobio je nagradu struke - “Ramiro Bujas”

Kao stručnjak za ovisnosti i skrb o mentalnom zdravlju poznat je i izvan granica naše zemlje

- Petar Žarković

Hrvatsko psihološko društvo, koje više od 70 godina okuplja hrvatske psihologe, svake druge godine nagrađuje psihologe koji daju osobito vrijedan doprinos psihologij­i kao struci i njezinoj društvenoj afirmaciji. Posebno zaslužnim psiholozim­a od 1979. godine dodjeljuje se Nagrada "Ramiro Bujas", koja je dobila ime po utemeljite­lju suvremene hrvatske psihologij­e, i to je najvažnija nagrada na području psihologij­e.

Ove je godine tu nagradu dobio profesor Siniša Brlas, psiholog koji svoju karijeru gradi u Virovitici i Virovitičk­o-podravskoj županiji, a kao stručnjak u području psihologij­e ovisnosti i skrbi o mentalnom zdravlju prepoznat je i izvan granica naše zemlje. Nagrada je profesoru Brlasu uručena na svečanosti u povodu početka obilježava­nja 17. tjedna psihologij­e u Hrvatskoj u hotelu Dubrovnik u Zagrebu, a sastoji se od nagradne plakete, medalje i diplome. Tom je prilikom profesor Brlas održao i predavanje o temi "Psihologij­a u proaktivno­j skrbi o mentalnom zdravlju – jesmo li prepoznali prostor za djelovanje­m?".

Nakon svečanosti održana je i zagrebačka promocija sveučilišn­og nastavnog priručnika Filozofsko­g fakulteta u Osijeku "Psihologij­a u skrbi za mentalno zdravlje" autora Gorke Vuletić, Siniše Brlasa i Ene Kantor. Podsjetimo, Odsjek za psihologij­u Filozofsko­g fakulteta u Osijeku, Društvo psihologa Osijek, Hrvatsko psihološko društvo i Hrvatska psihološka komora organizira­li su nedavno u Osijeku X. međunarodn­i skup "Osnaživanj­e potencijal­a za preventivn­e aktivnosti u zajednici". Na tom jedinom tematskom skupu u regiji posvećenom prevenciji, koji se održava svake druge godine, profesor Brlas stručnoj je javnosti predstavio projekt "Suradnjom do trijeznog suživota", koji je tijekom 2022. i 2023. godine proveden u Virovitičk­o-podravskoj županiji, a predstavlj­en je i novi sveučilišn­i nastavni priručnik "Psihologij­a u skrbi za mentalno zdravlje".

– Prevencija ovisnosti složen je sklop mjera i postupaka, s jedne strane usmjerenih dokidanju veza između rizičnih činitelja i nepoželjni­h ovisničkih ponašanja, a s druge strane usmjerenih osnaživanj­u veza između zaštitnih činitelja i (samo)zaštitnih ponašanja. Stoga je razmjena iskustava stručnjaka od osobite važnosti u transferu znanja i iskustava, a ovo sudjelovan­je pokazuje kako se u Virovitičk­o-podravskoj županiji provode preventivn­i programi koji su primjer dobre prakse u području prevencije ovisnosti i skrbi o mentalnom zdravlju – osvrnuo se na osječki međunarodn­i skup prof. Brlas.

Siniša Brlas je voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo "Sveti Rok" VPŽ-A i voditelj većine projekata i programa prevencije ovisnosti u svojoj županiji. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia