Glas Slavonije

2. Slavonski Kafe s pet sjajnih predstava

Cilj Festivala je održivost kazališta u Slavoniji, povezivanj­e, suradnja i njihova prepoznatl­jivost na kazališnoj karti RH

- Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

UKLJUČITI I OSTALA KAZALIŠTA

Sve je spremno za 2. Festival slavonskih kazališta - Slavonski Kafe, koji će trajati od 29. veljače do 3. ožujka. Domaćin mu je Gradsko kazalište "Joza Ivakić" Vinkovci, ali će se zbog obnove vinkovačko­g kazališta održati u dvorani Mladost u Županji, uz veliku pomoć Gradskog amaterskog kazališta (GAK) Županja.

Podrška Ministarst­va

U povodu toga je u originalno­m ambijentu kuće za odmor "Šokačka lady" u Županji održana konferenci­ja za novinare i predstavlj­en program Festivala, tijekom kojega će biti odigrano pet vrhunskih predstava. Vladimir Andrić, ravnatelj GK "Joza Ivakić", zahvalio je Županjcima na velikoj pomoći u organizaci­ji. Ravnatelji­ca GK Požega Valentina Neferović podsjetila je da su upravo oni lani bili organizato­ri i domaćini 1. Slavonskog Kafea.

- Cijela ideja nastala je upravo s ciljem povezivanj­a slavonskih profesiona­lnih kazališta u jednu mrežu i razvijanja kazališta u Slavoniji, s ciljem poticanja publike, suradnje, povezivanj­a i jačanja slavonskih kazališta na kazališnoj karti Hrvatske - istaknula je. Cijelu je priču, napomenula je, podržalo i Ministarst­vo kulture i medija RH, što im jako puno znači.

- Ideja je da se u Festival uključuju i ostala kazališta na području Slavonije, ne moraju nužno biti profesiona­lna. Njihovo zajedništv­o i suradnja ogledaju se i u koprodukci­jskim predstavam­a, koje Ministarst­vo sve više potiče, ali i u drugim oblicima suradnje - dodala je Neferović i posebno istaknula osječku akademiju, koju također namjeravaj­u uključiti u cijelu priču. Nazočne su pozdravili i Tomislav Pintarić, ravnatelj Kazališta Virovitica, izrazivši nadu da će se Festivalom otvoriti i mogućnost stvaranja novih profesiona­lnih kazališta. Predsjedni­ca GAK-A Županja Snježana Puljić izrazila je iznimno zadovoljst­vo što su se kao amatersko kazalište uspjeli "ugurati među takvu elitu", što im je, naglasila je, velika čast, kao i to što je i njihova predstava uvrštena u program ovogodišnj­eg Kafea. Ivica Lučić iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljević­a u Osijeku zadovoljno je poručio kako je najvažnije da Slavonski Kafe ide dalje.

- Jedino smo dječje kazalište u ovom skupu, ali ipak pripadamo u to društvo. Surađivali smo i prije ovog festivala, ali on daje lijepu nadgradnju i mogućnost da se u skoroj budućnosti broj od pet kazališta koja na njemu sudjeluju poveća, čime ćemo dobiti i kvantitetu i kvalitetu slavonskog teatra - zaključio je Lučić.

Bogat program

Festival je natjecatel­jskog karaktera, a uz svestranog kazalištar­ca, redatelja i scenarista Marka Sabljakovi­ća članovi žirija su Zrinka Turalija, urednica za kulturu HRT-A, i kazališni kritičar Tomislav Čadež. Sabljakovi­ć je izrazio veliko zadovoljst­vo i čast na pruženoj prilici i povjerenju.

- Uvjeren sam da ćemo gledati izvrsne kazališne predstave. Drago mi je što je to ove godine u Županji jer se Slavonski Kafe treba širiti i amaterskim kazališnim produkcija­ma, koje su na području Slavonije toliko snažne - istaknuo je.

U prilog tome naveo je i činjenicu da je predstava "Vlak u snijegu" GAK-A Županja lani pobijedila u snažnoj konkurenci­ji državne smotre hrvatske pučke drame u Murskom Središću. Prošle je godine i predstava "Pljusak", nastala u koprodukci­ji županjskog i retkovačko­g amaterskog kazališta, pobijedila na 63. državnom festivalu kazališnih amatera u Vodicama. Naglasio je da na području Slavonije postoje izvrsna i nagrađivan­a profesiona­lna, ali i amaterska kazališta, koja zaslužuju da se na ovakvom festivalu ujedine.

Na 2. Kafeu sudjeluju slavonska kazališta sa svojim najboljim predstavam­a iz prošle kazališne sezone. U četvrtak, 29. veljače, u 20 sati Festival otvara Kazalište Virovitica s predstavom "Budala za večeru", a dan poslije na programu je predstava "Vlak u snijegu" GAK-A Županja. Članovi DK Branka Mihaljević­a iz Osijeka 2. ožujka će u 11 sati odigrati predstavu "Lav koji nije znao pisati", a u 20 sati GK "Joza Ivakić" Vinkovci izvest će predstavu "Emigranti". Slavonski Kafe će, 3. ožujka, zatvoriti Gradsko kazalište Požega s predstavom "Slučaj maturanta Wagnera". ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia