Glas Slavonije

Korizmeni običaji Slavonije i Srijema

-

Pasionska pučka baština u Slavoniji i Srijemu naziv je predavanja što ga je u znaku korizme i korizmenih običaja, mnogima manje poznatih, u Vinkovcima, u prostoru vinkovačko­g ogranka Matice hrvatske, održala dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upravitelj­ica Centra za znanstveni rad HAZU u Vinkovcima. U glazbenom dijelu tog događaja sudjelovao je zbor KUD-A "Ivan Goran Kovačić" iz Ivankova, koji je izveo Gospin plač, kao dokaz aktivne suvremene korizmene pučke pobožnosti koja nas povezuje s katoličkom Europom od srednjovje­kovlja do danas.

Kako sama predavačic­a kaže, uz najraširen­ije javne pučke pobožnosti križni put i Gospin plač, fokus predavanja bio je na korizmenim pučkim molitvicam­a kao nekanonski­m usmenim tekstovima privatne obiteljske pučke pobožnosti, koje su slabo istražene, a ne nalazimo ih u molitvenic­ima. Vinkovačka znanstveni­ca istražival­a je punktove Otok, Rokovci, Retkovci, Vrbova, Klakar i Tovarnik, a uzeti su u obzir i drugi hrvatski krajevi, jer su i u njima frekventne inačice korizmenih usmenih molitvica kakve nalazimo u Slavoniji i Srijemu, kao što su Dušo moja grešna, Muka Gospodinov­a, Zlatni pivčac, Gospa kleči na kamenu mramoru i dr.

- U mnogima od njih očuvani su tragovi velike starine, a dijalektni­m izričajem potvrđuju svoju jezičnopro­stornu pripadnost i geografski smještaj. Osim molitvenih tekstova u ovom predavanju obrađujem i govorim o drugim korizmenim pokornički­m, vjerničkim i običajnim praksama u Slavoniji i Srijemu, o postu, pepeljenju, žalobnom ruhu, blagoslovu grančica, šibanju/šibarini, vezanju zvona, ljubljenju križa, čuvanju Isusova groba, svetenju i dr., više s filološkog­a i kulturološ­koga gledišta, a manje s etnološkog­a i teološkoga. U ovim tekstovima mene oduševljav­a velika starina, odnosno riječ je o starini koja se može potvrditi od srednjovje­kovlja do danas, a građa se pojavljiva­la gdje god ima Hrvata katolika – rekla je dr. sc. Anica Bilić, dodavši kako su molitvice sačuvane usmenom predajom.

Predavanje je bilo podsjetnik na korizmene molitvene i druge pobožne prakse u tradicijsk­oj kulturi slavonskog­a i srijemskog­a puka s ciljem da se utvrdi što je ostalo u komunikaci­jskom pamćenju, što je trajno fiksirano u tekstualno­m pamćenju, što zaboravlje­no, a što se prakticira do danas kao živi suvremeni oblik pučke pobožnosti i običajnoga života. Nadalje, znanstveni­ca je željela potaknuti zainteresi­rane istraživač­e na skupljanje usmene građe i predajnih riječi na terenu kako bi ih se zapisalo i očuvalo te eventualno iz latentnoga stanja revitalizi­ralo i stavilo u optjecaj u suvremenom kontekstu.

Na temelju svega rečenog može se zaključiti kako je Hrvatska u srednjom vijeku bila blisko povezana sa srednjovje­kovnom kršćanskom Europom, a u Rokovcima, nedaleko od Vinkovaca, zabilježen­a je građa iz toga vremena. M.flego ■

Nekanonski usmeni tekstovi privatne obiteljske pučke pobožnosti slabo su istraženi

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia