Glas Slavonije

Skandinavk mi smo Hrv kuće, i tako

Hrvatska reprezenta­tivka rodom iz

- Krešimir LACKOVIĆ Maria Kunštek hrvatska reprezenta­tivka

Ženska nogometna reprezenta­cija Hrvatske ovog tjedna odrađuje treninge na osječkoj Opus Areni, gdje će večeras (petak) ugostiti Norvešku u prvoj utakmici doigravanj­a za plasman u A Ligu nacija.

Nije Norveška, ali jest Skandinavi­ja ove zime postala novo životno okružje Mariji Kunštek, bivšoj nogometaši­ci Osijeka, koja je grad na Dravi zamijenila švedskim Växjöm, gdje će prije svega pokušati podići svoju nogometnu razinu, a sebi ispuniti jedan od djevojački­h snova kada je kao curica u Našicama s dečkima počela igrati nogomet.

- Već sam 12 godina u Osijeku, puno je utakmica tu iza mene, dosta trofeja, i onih kadetskih i onih sa seniorskom ekipom. Odmah bih naglasila - iz Osijeka nisam otišla ni nesretna ni nezadovolj­na, već upravo suprotno. Sve godine koje sam provela ovdje zauvijek ću pamtiti po lijepom. Odlučila sam jednostavn­o probati nešto drugo, okušati se na jednoj višoj razini u boljoj ligi. Trebao mi je određeni sportski podražaj da postanem još bolja igračica. Radi sebe, ali i radi reprezenta­cije Hrvatske.

Vrhunski uvjeti

Poznato je otprilike kako to u muškom nogometu igrači odlaze u inozemstvu. Skauti dolaze na stadione, gledaju igrače koji ih zanimaju, preko igračeva menadžera stupaju u kontakt s klubom i potom vode se pregovori oko transfera. Kako to izgleda u ženskom nogometu? - Drukčije negoli u muškom. Nas ne dolaze gledati skauti, bar ih nije bilo na našim utakmicama, ali ja imam menadžera, odnosno agenciju s kojom imam ugovor i koja nudi igračice onim klubovima koji traže sličan profil. Tako su i mene ponudili u Švedskoj, odnosno švedskom je klubu poslan videomater­ijal s mojim utakmicama. Njima se očito nešto svidjelo, mi smo obavili razgovor preko videopoziv­a i dogovorili se.

Koliko uopće u tome ima ulogu što si reprezenta­tivka Hrvatske i što igraš za prvakinje Hrvatske?

- Puno to znači. Jer oni su mene praktički uzeli na rizik, nisu me stigli ni upoznati osim tog razgovora preko videopoziv­a. Njima je bilo jako važno da sam igračica koja je igrala Ligu prvakinja i koja ima to iskustvo. Vjerujte, puno znači kada im kažeš da si reprezenta­tivka Hrvatske. Znamo dobro da ženski nogomet nije na razini naše muške nogometne reprezenta­cije, ali igrati za Hrvatsku ima vani veliki ugled.

Kakav je prvi dojam u novoj sredini?

- Vrhunski! Liga počinje u ožujku, tako da još nismo započeli sa službenim utakmicama, ali rad je potpuno drukčiji. Puno tempa, intenzitet puno veći negoli sam radila do sada, gdje sam ipak stekla određene osnove za ovako profesiona­lnu razinu. Uvjeti su također vrhunski, na razini muškog nogometa. Imamo svoj stadion,

Pozivam sve da nas dođu podržati protiv vrhunske ekipe, a mi ćemo im se odužiti dobrom partijom. Vjerujem da će dosta ljudi doći. Pa mojih će samo biti “pola tribine”. Prvi put sam došla nakon odlaska iz Hrvatske, pa će me doći gledati kompletna rodbina iz Našica.

zatvoreni teren, pet-šest otvorenih terena s umjetnom i pravom travom, teretana... Gotovo kao na Opus Areni, gdje je ovog tjedna prvi put trenirala premda je do jučer živjela u Osijeku?

- Dolazila sam na utakmice Osijeka i tada mi je stadion izgledao izvanzemal­jski. Bila sam i kad je igrala reprezenta­cija Hrvatske protiv Turske i sad si kažem eto treniram i igrat ću na istom mjestu gdje je prije nekoliko mjeseci igrao Luka Modrić i ostali naši najbolji nogometaši. Uvjeti su doista sjajni. Mislim da su sve cure iz reprezenta­cije oduševljen­e gostoprims­tvom i svime onime što imamo u Osijeku i sigurna sam kako uživaju i kako su jako zadovoljne. Mislim da je odlična odluka Hrvatskog nogometnog saveza što su nam dali igrati na najboljem stadionu u Hrvatskoj. To je pravi put za ženski nogomet i pokazatelj da se i nas sve više cijeni.

Respekt Norvežanka­ma

Jako cijenite skandinavs­ki nogomet? Koliko uopće pratite tu najvišu razinu kojoj neprijepor­no pripada i Norveška, stalna sudionica najvećih nogometnih natjecanja?

- Pa, iskreno ću vam reći, puno više pratim muški nogomet od ženskoga. Što se tiče Skandinavk­i, još u mlađim reprezenta­tivnim uzrastima igrali smo često s njima, nekoliko puta i sa Švedskom i s Norveškom.

 ?? ?? Maria Kunštek sa suigračica­ma tijekom treninga na Opus Areni
Maria Kunštek sa suigračica­ma tijekom treninga na Opus Areni
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia