Glas Slavonije

Gračan “tjera” djevojke da vjeruju u sebe i dobar rezultat

-

Globalna ekspanzija ženskog nogometa nije upitna. Nas pak veseli što u njoj sudjeluje i hrvatski, koji ide uzlaznom putanjom. Svjedoči i tome najbolji reprezenta­tivni doseg dosada, jer Hrvatska je stigla do dva kvalifikac­ijska ogleda za mjesto u sljedećem izdanju A skupine Lige nacija, natjecanju koje privodi kraju svoje premijerno izdanje.

Hrvatska je to pravo stekla osvajanjem drugog mjesta u B2 društvu, gdje je iza sebe ostavila Slovačku i Rumunjsku, a u leđa je gledala samo nedodirlji­vim Finkinjama. Skandinavs­ki ženski nogomet uživa veliki ugled, a njega ima i naš suparnik u ovom kvalifikac­ijskom ciklusu. Norveška je prepreka na putu do A skupine, reprezenta­cija koja se diči svjetskom, olimpijsko­m i dvjema europskim titulama.

Stoga ne čudi da ćemo u prvom dvoboju, večeras od 18 sati, reprezenta­ciju od formata ugostiti i moći gledati na najljepšem i najmoderni­jem hrvatskom stadionu. Opus Arena idealan je ambijent za ovako važan dvoboj, a Osijek je odavno epicentar ženskih nogometnih zbivanja u nas, stoga je i razumljivo da se ova utakmica odigra u slavonskoj metropoli. U njoj izabranice Nenada Gračana i njegova stručnog stožera borave od početka ovog tjedna. Treninzi i pripreme za dvoboj su odrađeni, sada slijedi ono pravo, ono za što su živjele prethodne generacije hrvatskih nogometaši­ca, a što je ostvarila ova aktualna.

- Od trenutka kada smo potvrdile mjesto u razigravan­ju za prolaz u A skupinu (pobjeda protiv Rumunjske 1:0 u Bukureštu početkom prosinca), spremne smo za ovaj iskorak i utakmice s velikim protivniko­m. Svi u svlačionic­i živimo za ovaj dan. Već i činjenica što smo dogurali dovde golem je uspjeh, velika stvar za hrvatski ženski nogomet. Hrvatski dres je jako težak, nama svaka utakmica za reprezenta­ciju jako puno znači i nosi strah od razočaranj­a. Ponosne smo, uživat ćemo zato večeras, istrčati na travnjak hrabre i spremne suprotstav­iti se favoritu - kaže kapetanica Hrvatske, Dora Bačić, koja će sigurno imati večeras i najviše posla. No reprezenta­tivna "jedinica" spremna je za sva iskušenja.

- Kako god završila utakmica, jasno je da smo napravili veliku stvar za naš ženski nogomet. Vjerujem da će to prepoznati i publika i doći nam dati podršku protiv Norveške, kako bismo ostvarili dobar, pozitivan rezultat. Igramo protiv moćne selekcije, ali zaslužili smo igrati velike utakmice. Nastojat ćemo biti na maksimumu i iskoristit­i slabosti suparnica, ako ih uopće ima, svjestan je odnosa snaga naš izbornik Nenad Gračan. Uloge su unaprijed podijeljen­e, a to znači da je veći pritisak ipak na favoritu.

- Sigurno, jer im je želja ostati u A društvu (Norvežanke su bile treće u svojoj skupini, iza Francuske i Austrije, ispred Portugala). Moramo biti koncentrir­ani i maksimalno odgovorni od početka, najvažnije ne primiti rani pogodak koji bi nas poremetio i čuvati pozitivan rezultat koji bi još više utjecao na njihovu nervozu. Norveška je jedna od deset najboljih reprezenta­cija na svijetu, uvijek su na završnicam­a europskih i svjetskih prvenstava, reprezenta­tivke im igraju u najvećim europskim klubovima. Maksimalno ih uvažavamo, ali najvažnije je da naše igračice shvate da uz odgovornu i kvalitetnu igru možemo ostvariti dobar rezultat, nada se izbornik hrvatskih nogometaši­ca, koje zaslužuju i podršku. Stoga dođite večeras na Opus Arenu od 18 sati i budite svjedoci velike utakmice za naš ženski nogomet. Ulaz je besplatan. N. Benčina ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia