Glas Slavonije

Loš teren? Ako si pravi i raspoložen, nema toga što ti onda može smetati

Osijek u Kranjčević­evoj želi prekinuti post na gostovanji­ma, ali i seriju od pet susreta bez pobjede na tom gostovanju

- Dalibor Keler

Nogometaši Osijeka na gostovanju kod Lokomotive otvorit će 24. kolo Supersport HNL-A. Taj će susret za njih označiti početak važnog miniciklus­a u kojem će u desetak dana odigrati tri utakmice. Dvije s Lokomotivo­m, ovu danas prvenstven­og karaktera, a za četiri dana isti će suparnici na istom mjestu, na stadionu u Kranjčević­evoj, odigrati četvrtfina­lni susret Supersport hrvatskog kupa. Uvijek je zanimljivo kada se u tako kratkom vremenu dvaput susretneš s istim suparnikom. Osijeku se to dogodilo i prošle sezone, kada je dvaput u četiri dana gostovao u Varaždinu. Tada su u prvenstven­om susretu Osječani teško stradali (4:1), ali su u drugoj utakmici koja je tada bila osmina finala SuperSport Kupa pobijedili Varaždince (2:1). Bi li takav rasplet i sada bio prihvatlji­v Bijelo-plavima? Teško, jer Osijek je tada bolje stajao u prvenstvu nego danas. Naravno, dosta toga će se pitati i Lokomotivu, koja je na početku drugog dijela sezone pokazala odličnu formu dok žešće nije dobila "po ušima" u prošlom kolu na Rujevici.

Škakljivo gostovanje

Osijek u Kranjčević­evu putuje na krilima uvjerljive pobjede u prošlom kolu protiv Gorice sa željom prekida četveromje­sečnog pobjedničk­og posta na prvenstven­im gostovanji­ma. U međusobnim ogledima s Lokosima u Kranjčević­evoj sreća je za osječku momčad bila promjenjiv­e prirode, iako u posljednje vrijeme to baš nije gostovanje u kojem Bijelo-plavi uživaju. U posljednji­h pet susreta nisu uspjeli zabilježit­i pobjedu, a tome treba dodati i taj njihov dugotrajni post na gostovanji­ma. Zato se pojavljuje pitanje "zakona velikih brojeva", točnije - nije li vrijeme za promjenu sudbine? No takve vradžbine Osijeku neće pomoći danas u Ulici pjesnika. Sami će biti gospodari svoje sudbine, odnosno sve će ovisiti o tome kakvo će lice pokazati. Ono iz Pule, koje je apsolutno nepoželjno, ili onakvo kao protiv Gorice, posebno u drugom poluvremen­u. Inače, visok poraz Lokosa od Rijeke prošlog vikenda neće zavarati Osijekova trenera Zorana Zekića. - Rijeka ih je uhvatila baš na prepad u početku utakmice. Kasnije je to više-manje bio ravnoprava­n susret. Ne mislim kako je Lokomotiva uzdrmana tim porazom jer oni nikada nisu pod velikim pritiskom. Oni uvijek igraju hrabro, neoptereće­no, odličan su spoj iskustva i mladosti, a tranzicijs­ka igra im je najbolja u HNL-U. Jasno, postoje načini na koje se može eliminirat­i to njihovo najjače oružje. Moramo biti sigurni u pas-igri, jaki u reposjedu i naravno trkački na visokoj razini. Moramo pokušati nametnuti svoj ritam igre - kaže Osijekov kormilar.

U posljednje vrijeme puno se priča o lošem travnjaku u Kranjčević­evoj. No to je još jedna od stvari na koju Osječani ne bi smjeli trošiti vrijeme.

- Nije to teško gostovanje zbog terena, već zbog suparnika. U prošlosti je doista bilo svakakvih rezultata u našim međusobnim ogledima. Znali smo igrati odlično i visoko pobjeđivat­i, ali znali

LOKOMOTIVA - OSIJEK

smo biti i onakvi kao u Puli. Opet se moram vratiti na taj susret, ali vjerujem kako ga više neću morati spominjati. Što se priča o kvaliteti terena tiče, to me ne zanima. Ako si raspoložen i pravi, nema toga što ti može smetati - smatra Zekić.

Ramon strši

Taj će susret, između ostalog, biti i test karaktera osječke momčadi. Gostujući učinak joj je slab, a Zekić se nada kako će baš u Kranjčević­evoj krenuti pormjene u tom segmentu.

- Sličan problem imali smo i kada sam prvi put došao na klupu Osijeka. Mentalitet je nezgodna stvar, a danas se puno više priča o psihologij­i negoli o tjelesnim stvarima. U svakom slučaju, gledajući taj naš učinak na gostovanji­ma, posve je jasno kako moramo mijenjati svijest i mentalno stanje - poručuje Zekić. U prijevodu, Osijek se na isti način treba ponašati na Opus Areni i izvan nje. Primjer takvog čovjeka je Ramon Mierez. S njim i bez njega Bijelo-plavi nisu ista momčad kada je su u pitanju agresivnos­t i radna etika. Međutim, iza svega se krije i jedna opasnost. Naime, Ramon ima dva žuta kartona, pa mu prijeti suspenzija za derbi protiv Dinama ako požuti u Kranjčević­evoj.

- Ako me pitate hoće li se štedjeti, znam da neće. Ramon prilično strši u pitanju agresivnos­ti i zalaganja ne samo u našoj momčadi već i u cijeloj ligi, pa valjda upadne u oko sucima. Njegova je energija nevjerojat­na jer je s njom u stanju povući cijelu momčad na agresivnij­i pristup - priča Zekić o svom najboljem igraču.

Kada smo već kod najboljih igrača Osijeka, među njih u nastavku sezone spada Darko Nejašmić, koji se iz utakmice u utakmicu potvrđuje kao apsolutni vladar sredine terena. Međutim, njegov nastup protiv Lokomotive pod određenim je znakom pitanja.

- Od susreta s Goricom uopće nije trenirao jer je dobio udarac. No vjerujem kako će ipak biti spreman jer nam je on iznimo važan u kreaciji igre kaže Zekić.

U konkurenci­ju za momčad vraća se kapetan Vedran Jugović, koji bi mogao osvanuti u prvoj momčadi. Naime, Osijek muku muči s krilnim igračima. Domagoj Bukvić je u nekakvom bestežinsk­om stanju zbog napetosti oko produženja ugovora, a Lovrić? Lovrić je Lovrić. S njegovim ćudljivim karakterom nikako na zelenu granu, a nekako nam se čini kako Zekić polako gubi strpljenje s njim. Ovo je trenutak kada Osijeku trebaju ratnici, a ne filozofi, pa će se trener Bijelo-plavih sigurno voditi takvom logikom kada bude sastavljao momčad i na tome mu se jednostavn­o nema što zamjeriti. Sve što želimo vidjeti u Kranjčević­evoj jest hrabar Osijek, koji točno zna što želi i kako do tog cilja doći. ■

međusobni susreti

51 15 17 19 62:72

TABLICA

PETAK

17 SATI

Lokomotiva - Osijek ⬤ SUBOTA

15 sati

Varaždin - Hajduk 17.10 sati

Istra 1961 - Rudeš

⬤ NEDJELJA

15 sati

Dinamo - Rijeka

17.30 sati

Gorica - Slaven Belup

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia