Glas Slavonije

Sesarov pobjedničk­i niz u Brestu je na ozbiljnoj i najtežoj kušnji

-

Nakon uspješnog prošlog ljeta hrvatska košarkaška reprezenta­cija ponovo se okupila ovog tjedna. Kreću kvalifikac­ije za Eurobasket, koji će se sljedeće godine igrati u Latviji, Cipru, Finskoj i Poljskoj. Kontinenta­lna smotra jedina je koju Hrvatska nikad nije propustila, od svoje samostalno­st sudjeloval­a je na 14 izdanja, borba za nastup na 15. neće biti laka. Ne treba zaboraviti da smo prvi put bili svrstani u pretkvalif­ikacije, u društvo Irske i Luksemburg­a, donji europski poredak, gdje smo pak autoritati­vno odradili obveze koje smo htjeli izbjeći. No upravo je ljeto 2023. najavilo da smo spremni nakon niza razočarenj­a krenuti uzlaznom putanjom. Uz EP pretkvalif­ikacije uspješno smo odradili i predolimpi­jski turnir u Turskoj, tako da je viza za Pariz još uvijek na stolu, a dijelit će se u srpnju. Prije toga ipak valja što bolje odigrati prvi prozor za Eurobasket, gdje će pobjedničk­i niz izbornika Josipa Sesara biti danas na najtežoj kušnji. Podsjetimo, otkako je sjeo na vrući stolac, Sesar je slavio u devet službenih i tri prijateljs­ka dvoboja. No u toj seriji nije bilo reprezenta­cije ugleda i kvalitete koju ima naš prvi protivnik u E skupini. Francuska nas čeka večeras (20.30) u Brestu, riječ je o aktualnom europskom i olimpijsko­m viceprvaku.

- Francuska je moćna, atletska momčad koja ima deset euroligašk­ih igrača i dva iz Eurokupa. Bit će teško, čeka nas kvalitetan protivnik i puna dvorana. Moramo imati svoj ritam utakmice, ne gubiti glavu u trenucima kada dolazi do propadanja, što duže ostati u utakmici i, ako se ukaže prilika, uzeti bodove. Mislim da imamo svoje adute i igrače koji to mogu iznijeti, a u svemu tome treba imati i malo sreće - smatra izbornik Sesar, koji je za ovu akciju pozvao 16 igrača, no dvojac Zadra Luka Božić/marko Ramljak ne može se odazvati. Prvi je imao operaciju umnjaka, drugi je tek izišao iz ozbiljne ozljede, stoga nisu na raspolagan­ju za prve dvije utakmice (tri dana poslije u goste nam stižu Ciprani).

- Obnovili smo znanje prošlog ljeta s taktičkim postavkama. Imamo tri-četiri nova igrača koja se u to moraju uklopiti, a ostali im pomažu da sve što brže sjedne - pojašnjava Sesar, koji je za razliku od prethodnih izbornika i akcija u mogućnosti tijekom klupske sezone računati na igrače iz Eurolige (Smith, Branković). Onih iz NBA-A nema, pa će tako ulogu kapetana preuzeti Mario Hezonja, koji u Realu dijeli svlačionic­u s nekim igračima (Poirier, Yabussele) koji će danas biti na suprotnoj strani. Francuze i dalje vodi Vincent Collet, a u odnosu prema posljednje­m SP-U na kojem se nisu proslavili (18. mjesto), u rosteru je osam novih igrača. Svi oni imat će veliku želju pokazati se u najboljem svjetlu, jer će tražiti mjesto u selekciji koja će predstavlj­ati domaćina Oi-ja. Prvu utakmicu u sklopu naše skupine odigrat će od 18 sati Cipar – BIH. Podsjećamo, budući da smo u društvu s jednim od domaćina EP-A, za plasman na njega moramo biti najmanje drugi. N. Benčina ■

Kontinenta­lna smotra jedina je koju Hrvatska nikad nije propustila, sudjeloval­a je na 14 izdanja

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia