Glas Slavonije

Trgovci i dal godine goto više zaposle

Radnik iz trgovine odlazi u mirovinu

- Tomislav PRUSINA Zlatica Štulić predsjedni­ca Sindikata trgovine

NERADNE NEDJELJE NISU DOVELE DO OTKAZA

Premda su poslodavci, nakon uvođenja neradnih nedjelja, najavljiva­li kako će u sektoru trgovine uslijediti otpuštanja radnika zbog smanjenog opsega posla, to se nije dogodilo. Naprotiv, i dalje raste broj radnika u trgovini i na svaki se mogući način pokušava doći do novih zaposlenik­a.

Izazovi sezone

Prema procjenama stručnjaka u sektoru trgovine trenutačno u Hrvatskoj nedostaje oko 10.000 djelatnika i do njih poslodavci žele doći ne birajući sredstva jer su, čini se, stisnuti uza zid. Nema trgovine, veće ili manje, koja preko agencija za zapošljava­nje, ali i na svojim ulaznim vratima ili informacij­skom pultu ne poziva građane da se jave radi zaposlenja. Nude se dobra primanja i stimulativ­no radno okruženje, a oni veći i bolje organizira­ni pozivaju završene srednjoško­lce i studente da se jave s otvorenim ponudama. Sve je podređeno novom radniku koji bi ostao najmanje pola godine. “To da neće biti otpuštanja zbog neradnih nedjelja, mi smo u Sindikatu trgovine Hrvatske govorili odavno", kaže Zlatica Štulić, predsjedni­ca STH, dodajući da je taj nedostatak radne snage u trgovini vidljiv i veliki je problem jer "ovi koji trenutačno rade puno su opterećeni­ji i rad je za njih fizički teži i stresan".

Za primjer Štulić navodi kako trgovina koja je nekada imala 40 radnika sada ih ima 25, a opseg posla nije se smanjivao, nego i povećavao. "Danas sam na društvenim mrežama pročitala da mali poduzetnik mora zatvoriti trgovinu jer nema radnika i ne može na tržištu rada naći čovjeka koji mu može i želi raditi za plaću koju on nudi. To nam govore i naši članovi radnici s kojima smo svakodnevn­o u kontaktu. Problem je da rade više jer nema dovoljno radnika, ali nisu i više plaćeni", pojašnjava predsjedni­ca Sindikata trgovine Hrvatske.

Upozorava kako bi predstojeć­a turistička sezona mogla biti vrlo izazovna. Prema njezinim riječima, radnici s kontinenta otići će u "sezonu na obalu", a u kontinenta­lnom dijelu zemlje u to bi vrijeme trebali uskakati studenti, umirovljen­ici i strani radnici. "To je jedan zatvoreni krug koji pokazuje da u trgovini nedostaje radnika", naglašava Štulić, napominjuć­i kako su najave poslodavac­a o smanjenju broja radnika i otkazima zbog neradnih nedjelja bile pretjerane i nerealne.

I podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju da broj zaposlenih u trgovini raste, ističe

Pojedini poslodavci nagrađuju svoje radnike ako im dovedu novog radnika koji se na poslu zadrži punih šest mjeseci. Svaki se javni prostor koristi za traženje radnika, na autocesti sam, na jednom kamionu, vidjela poziv za zapošljava­nje.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia