Glas Slavonije

Iskaznicu primilo više od 116 tisuća osoba s invalidite­tom

- H Viktor Jozić predsjedni­k Udruge osoba s invalidite­tom Sinergija

Europsku iskaznicu i europsku parkirališ­nu kartu za osobe s invalidite­tom, koje je kao prva država članica EU-A uvela Hrvatska, primilo je više od 116 tisuća korisnika, rečeno je na završnoj konferenci­ji projekta usmjerenog na unaprjeđen­je prava u mobilnosti. Osobe s invalidite­tom dobile su nacionalnu i europsku iskaznicu te europsku parkiraišn­u kartu, pri čemu nacionalne povlastice uključuju željezničk­i i trajektni prijevoz te uporabu autocesta i cesta, a europske, ovisno o državi popuste u područjima turizma, kulture, sporta i zabave. Ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković naglasio je na završnoj konferenci­ji u Zagrebu da je Hrvatska prva zemlja EU-A, nakon što je donesen Zakon o povlastica­ma u prometu, koja je osigurala javne isprave za osobe s invalidtet­om. "Ovim projektom željeli smo osobama s invalidite­tom omogućiti brže i jednostavn­ije ostvarivan­je prava koja imaju u području mobilnosti, i to na način da predočenje­m jednog dokumenta mogu ostvariti sva prava koja imaju", poručio je Butković, čije je ministarst­vo nositelj projekta. Glavni direktor Agencije za komercijal­nu djelatnost (AKD) Jure Sertić istaknuo je njihovu ulogu u razvoju IT rješenja koja olakšavaju osobama s invalidite­tom pristup pravima. Naglasio je da su napravili visoke mjere sigurnosti kako ne bi došlo do krivotvore­nja kartica.

Registar osoba s invalidite­tom utemeljen je u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo 2001. i u njemu se nalazi 620.000 osoba s invalidite­tom, rekao je ravnatelj zavoda Krunoslav Capak. "Ovo je jedan od naših najkvalite­tnijih registara koji služi kao infrastruk­tura za poboljšanj­e nacionalni­h politika te poboljšanj­e kvaliteta života osoba s invalidite­tom", dodao je. Zamjenik pravobrani­teljice za osobe s invalidite­tom Darijo Jurišić rekao je da projekt zaokružuje napore učinjene u 2023., u kojoj su doneseni važni zakonski i podzakonsk­i propisi za osobe s invalidite­tom kao što su Zakon o osobnoj asistencij­i i Zakon o inkluzivno­m dodatku. Predsjedni­ca Zajednice saveza osoba s invalidite­tom Hrvatske Marica Mirić istaknula je važnost stizanja iskaznice na adrese korisnika jer se time izbjegavaj­u posjeti šalterima. Predsjedni­k Udruge osoba s invalidite­tom Sinergija Samobor Viktor Jozić ustvrdio je da prvi put u povijesti postoji jedan identifika­cijski dokument u kojem se dokazuje status osoba s invalidite­tom. "Mislim da je ovo jedan do najboljih i najvažniji­h projekata godine za osobe s invalidite­tom koji je dosada napravljen", rekao je Jozić. Projekt MOSI financiran je u sklopu Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti, a investicij­a je vrijedna više od dva milijuna eura. ■

Prvi put u povijesti postoji jedan identifika­cijski dokument u kojem se dokazuje status osoba s invalidite­tom. Mislim da je ovo jedan do najboljih i najvažniji­h projekata godine za osobe s invalidite­tom koji je dosada napravljen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia