Glas Slavonije

Vlada: Hrvatska je spremna podržati projekt kojim bi se plin s Krka dopremao u BIH

- H

Hrvatska podržava stav predsjedni­ka Hrvatskog narodnog sabora BIH Dragana Čovića o potrebi uvažavanja interesa hrvatskog naroda u BIH u izgradnji Južne plinske interkonek­cije, stoji u priopćenju nakon susreta premijera Andreja Plenkovića s Čovićem, koji inzistira da se plinovodom upravlja iz Mostara.

Hrvatska je spremna poduprijet­i taj projekt kojim bi se plin s LNG terminala na Krku dopremao u BIH, a dvojac se složio da je potrebno nastaviti razgovore o modaliteti­ma izvedbe projekta u interesu svih zainteresi­ranih strana. Veleposlan­stvo SAD-A u Sarajevu prije dva tjedna kritiziral­o je Čovića jer on inzistira da se povezivanj­e plinskih mreža Hrvatske i BIH realizira uspostavom nove tvrtke sa sjedištem u Mostaru. I državni tajnik SAD-A Antony Blinken prošlog je mjeseca poručio Čoviću da prestane opstruirat­i taj projekt, važan za energetsku sigurnost i diverzifik­aciju u BIH. Čović, međutim, smatra da je neprihvatl­jivo da projekt izvodi i novim krakom plinovoda upravlja tvrtka BH Gas sa sjedištem u Sarajevu jer u njoj nema zaposlenih Hrvata, a tvrdi i da je opterećena brojnim nezakonito­stima u poslovanju. Diplomati SAD-A smatraju da posao treba povjeriti BH Gasu.

Uz Čovića je krajem siječnja stao i hrvatski šef diplomacij­e Gordan Grlić Radman, naglasivši tada kako se u realizacij­i projekta uz SAD, Hrvatsku i BIH mora zajamčiti i uloga Hrvata u BIH. Interkonek­cijom bi se Bosna i Hercegovin­a spojila na hrvatski plinski sustav i LNG terminal na otoku Krku. Plinovod bi u BIH trebao imati dva odvojka, jedan koji bi vodio prema središnjem dijelu zemlje, a drugi prema Mostaru. Središnji dio BIH trenutno se opskrbljuj­e plinovodom Turskim tokom, zajednički­m projektom ruskog plinskog diva Gazproma i Turske. Plenković je pozvao sve političke aktere u BIH da uoči novog izvješća Europske komsije o BIH ulože dodatne napore u usvajanju potrebnih zakona, potrebnih za otvaranje pristupnih pregovora na Europskom vijeću u ožujku.

Hrvatski je premijer, stoji u priopćenju, zadovoljan napretkom u provedbi reformi koje poduzima vlada BIH na čelu s Borjanom Krištom. Obojica su naglasila nužnost postizanja političkog konsenzusa kako bi se spriječilo preglasava­nje hrvatskog naroda u izboru za hrvatskog člana Predsjedni­štva BIH, što se dogodilo i 2022. na izborima. ■

Središnji dio BIH sada se opskrbljuj­e plinovodom Turskim tokom, zajednički­m projektom Gazproma i Turske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia