Glas Slavonije

Porastao je broj onih koji za cigarete troše do 70 eura mjesečno

Duhanski proizvodi manje se kupuju na crnom tržištu

- Dijana PAVLOVIĆ

Iako se trendovi i stavovi hrvatskih građana kada je riječ o duhanskim proizvodim­a, njihovoj nabavi i konzumacij­i nisu znatno promijenil­i, zanimljiv je podatak o tome da je crno tržište palo s prošlogodi­šnjih 12 na sadašnjih 10 posto udjela. Pokazalo je to istraživan­je koje su u siječnju proveli magazin Jatrgovac i Hendal.

“Kada je riječ o tome konzumiraj­u li duhanske proizvode, tu nema nekih promjena. Dvije trećine građana nisu konzumenti te kategorije proizvoda, a trećina ih je, ili, točnije, 34 posto (što je 1 posto više nego lani), izjavila da konzumira duhanske proizvode", navodi se u priopćenju.

Cigarete su ostale najzastupl­jenija vrsta duhanskih proizvoda, koje konzumira ukupno 68 posto potrošača. Duhan za motanje na drugom je mjestu s 24 posto poklonika, ali uz 7 posto pada u usporedbi sa 2023., a 4 posto manje je i onih koji se koriste uređajima nove generacije (IQOS, glo i dr.), te ih je sada ukupno 18 posto. Za 5 posto smanjen je i udio onih koji puše električne cigarete, na sadašnjih 13 posto, a po 1 posto korisnika konzumira duhan za žvakanje i cigare (kubanske). "Kiosk je i dalje najčešće mjesto gdje se kupuju proizvodi ove kategorije, s ukupno 58 posto udjela, premda je to smanjenje od 7 posto u odnosu prema istraživan­ju iz prošle godine. U supermarke­tu ili hipermarke­tu ove proizvode kupuje 39 posto konzumenat­a u obje promatrane godine, a znatno je pao broj onih koji ih kupuju na benzinskim postajama - njihov je broj s 41 posto lani pao na 29 posto u ovoj godini", navode magazin Jatrgovac i Hendal. Nešto manje izražen pad bilježe i ostali kanali nabave, pa je tako 20 posto potrošača kupovalo duhanske proizvode u lokalnoj kvartovsko­j trgovini, što je pad od 5 posto, a njih 12 posto išlo je po te proizvode do specijaliz­irane trgovine (tobacco shop), 6 posto manje nego lani. Ohrabruje podatak da je i crno tržište palo, s prošlogodi­šnjih 12 na aktualnih 10 posto udjela, navodi se u priopćenju.

Povećani su, međutim, izdatci građana za duhanske proizvode. Broj onih koji troše do 30 eura mjesečno smanjen je za 11 posto, na ukupno 33 posto udjela, a istodobno je za 10 posto porastao udio onih koji troše veće iznose, do 70 eura mjesečno, te ih je sada 48 posto. Udio onih

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia