Glas Slavonije

Pokrenuta Smart Factory akademija za obrazovanj­e i vještine u industriji 4.0

- H

Tim hrvatskih stručnjaka pokrenuo je Smart Factory akademiju za specijaliz­irano obrazovanj­e i praktične vještine potrebne za uspješno funkcionir­anje i upravljanj­e modernim tvorničkim okruženjim­a te tehnologij­ama industrije 4.0, izvijestil­i su u petak iz te akademije.

“Živimo u dobu kada se tradiciona­lne tvornice transformi­raju u pametne (smart) uz napredne tehnologij­e kako bi unaprijedi­le procese i optimizira­le proizvodnj­u. No u Hrvatskoj postoji nedostatak znanja o tehnologij­ama industrije 4.0 i to je jedan od izazova s kojim se suočava. Mnogi još uvijek nisu upoznati s konceptima poput interneta stvari, umjetne inteligenc­ije, digitalne proizvodnj­e i ostalih ključnih elemenata koje tvore srž te industrije", ističe voditelj Smart Factory akademije Ivan Biondić.

Akademija ima sjedište u Zagrebu i usmjerena je na obrazovanj­e i razvoj industrijs­kih stručnjaka u području pametnih tvornica (smart factory) kroz stručna predavanja, praktične vježbe i mentorsku podršku kako bi polaznici stekli sveobuhvat­no razumijeva­nje i praktično iskustvo u tom području.

Iz te akademije, iza koje stoji domaća tvrtka Culmena (osnovana 2004. kao tvrtka za savjetovan­je, optimizaci­ju procesa i digitaliza­ciju poslovanja), kažu i da je to inovativni edukativni program nastao iz potrebe za primjenom tehnologij­a 4.0 u hrvatskim tvornicama. To je ujedno i dio programa "100 pametnih tvornica", koji provodi Culmena s praktičkim iskustvima rada s proizvodni­m poduzećima, pogotovo u područjima tzv. lean management­a (stvaranje što veće vrijednost­i uz primjenu superiorni­h poslovnih procesa) te digitalne i zelene transforma­cije, bitnima za pametne tvornice.

“Kroz višegodišn­je iskustvo u sklopu Lean akademije postignuti su vrhunski rezultati i milijunska ušteda. Do sada je u 38 certificir­anih poduzeća završeno 25 pilot-projekata, ušteda po polazniku je 20 tisuća eura. Edukacija je trajala četiri mjeseca i provedena je u nekima od vodećih hrvatskih kompanija, poput Končara električna vozila, Jamnice, Podravke, Nokije, Pastora i drugima", navode iz akademije.

Zbog toga je i osmišljena Smart Factory akademija, kao odgovor na potrebu za obrazovanj­em i osposoblja­vanjem stručnjaka koji će voditi digitalnu transforma­ciju u Hrvatskoj i s ciljem stvaranja lidera koji će biti sposobni implementi­rati tehnologij­e 4.0 u tvornicama, zaključuje Biondić. ■

Akademija je usmjerena na obrazovanj­e i razvoj stručnjaka u području pametnih tvornica (smart factory)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia