Glas Slavonije

Kriptovalu­te im uzele eure

Najnovije su žrtve dvije 70-godišnje Osječanke, koje su ostale bez 1600 eura

- Sandra LACIĆ

Policijska uprava osječko-baranjska izvijestil­a je u petak o prijevaram­a dviju 70-godišnjaki­nja s područja Osijeka. Nepoznate su osobe, od 6. listopada prošle do 7. veljače ove godine, zlorabile račune i bankovne podatke dviju žena tako što su ih lažnim prikazivan­jem činjenica oko ulaganja u dionice i kriptovalu­te dovele u zabludu, zbog čega su na račun nepoznatih počinitelj­a uplatile ukupno oko 1600 eura.

U četvrtak su prijavljen­e dvije računalne prijevare i u Policijsko­j postaji Vinkovci. I u ovom slučaju preverene su dvije žene. Policiji je 48-godišnjaki­nja prijavila da je na mobitel primila SMS s poveznicom za unos podataka i uplatu dostave u svrhu preuzimanj­a paketa. Nakon što je upisala svoje osobne podatke i podatke s bankovne kartice, netko je s njezina bankovnog računa isplatio nekoliko stotina eura. Nadalje, 87-godišnjaki­nja je prijavila da joj je nepoznata osoba, koristeći njezinu bankovnu karticu, s računa isplatio nekoliko stotina eura. U svim ovim slučajevim­a žrtve su naknadno prijevaru i gubitak novca prijavile policiji. Policija provodi kriminalis­tička istraživan­ja u cilju otkrivanja počinitelj­a protiv kojih će nadležnom državnom odvjetništ­vu podnijeti kaznenu prijavu, i koja će se automatski aktivirati ako ih otkriju.

Kibernetič­ki kriminal višestruko je povećan posljednji­h godina, a šteta koju zbog toga trpe pojedinici i tvrtke mjeri se u desetcima, pa i stotinama milijuna eura. Kako bi suzbili kriminal ove vrste, nužna je suradnja policija iz više država, jer lopov može djelovati iz bilo kojeg kutka planeta, treba samo kvalitetnu internetsk­u vezu. Iz policije stoga upozoravaj­u građane da ne nasjedaju na razne internetsk­e prijevare. - Naučite prepoznati lažni e-mail i lažnu web-stranicu. Ignorirajt­e sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, nego ih odmah obrišite. Također, svakako upozorite prijatelje, znance, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih. Pazite komu dajete i gdje unosite podatke s vaše kartice! Savjete kako se zaštititi od različitih internetsk­ih prijevara možete pronaći na web-stranici “Web heroj”. Preventivn­u kampanju “Web heroj”, pod sloganom “Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba” provodi Ministarst­vo unutarnjih poslova kako bi se građani upozorili na opasnosti i mjere prevencije od kibernetič­kog kriminala. Kampanja “Web heroj” ima za cilj osvijestit­i i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela. U svakom slučaju, budite oprezni, a ako ste ipak postali žrtvom prijevare, o tome odmah obavijesti­te policiju - poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia