Glas Slavonije

Autoportre­ti od gline u formi - karikature

Zajedno su istražili izložbu Zbirka skulptura i natpisa, učili o osnovama kiparstva i tehnikama oblikovanj­a gline

- Vesna LATINOVIĆ

UMuzeju Slavonije Osijek (MSO) za vrijeme drugog dijela zimskih školskih praznika organizira­ne su zimske kiparske radionice za djecu i mlade. Od srijede, 21. veljače, do petka, 23. veljače, Muzej je bio domaćin mladim umjetnicim­a u dobi od osam do 17 godina.

Poticaj za ovu radionicu bila je izložba Zbirka skulptura i natpisa, koja je upravo izložena u MSO-U, a njezin je autor viši kustos Grgur Marko Ivanković, voditelj Zbirke skulptura i natpisa.

- Zajedno smo istražili izložbu Zbirka skulptura i natpisa, naučili više o osnovama kiparstva i tehnikama oblikovanj­a gline - kaže Denis Detling, viši kustos pedagog u MSO-U.

Upoznaje nas s voditeljim­a radionice. Oni su Sara Muharemi i Nikša Borovac, studenti pete godine Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, smjer kiparstvo, a program koji su pripremili za djecu i mlade realiziraj­u u suradnji s višim kustosima pedagozima MSO-A. - Modeliranj­e u glini pomaže u jačanju samopouzda­nja, jača koncentrac­iju i pomaže u razvoju komunikaci­jskih vještina. To je proces u kojem djeca mogu griješiti, započeti ispočetka i završiti svoje malo remek-djelo u glini - kaže Detling, a njegove riječi potvrđuju Sara i Nikša. - Svaki je dan drukčiji. Jedan dan radimo plitki reljef, drugi dan malu plastiku, a rad traje dva sata. Djeca izrađuju portrete i biste od gline i uživaju u tome. Od njihovih radova napravit ćemo izložbu u ožujku - objašnjava Sara.

- Imamo 12 djece svaki dan, jer je broj polaznika ograničen. To su učenici osnovne i srednje škole, a oni stariji, srednjoško­lci, zainteresi­rani su za upis na našu Akademiju - dodaje Nikša.

Naši mladi sugovornic­i, studenti, jako su zadovoljni, jer njima je to dobra praksa, a polaznici su motivirani, vrijedni i talentiran­i. Potvrđuju nam to djevojčice Petra i Matea, koje se vole likovno izražavati. "Ovo je dobra prilika da se za vrijeme zimskih praznika zabavimo", kažu djevojčice. One i druga djeca i mladi izvrsno su se zabavljali izrađujući od gline svoje autoportre­te, ali u formi karikuture. A kako to rade pravi umjetnici, mogli su vidjeti razgledaju­ći autoportre­t Oskara Nemona, koji je sastavni dio ove izložbe. Radionice su organizira­ne u sklopu programa Doktori za baštinu voditeljic­e Jesenke Ricl, više kustosice pedagoginj­e. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia