Glas Slavonije

Baranjska čistoća otkupila je 40 tona povratne ambalaže

Za otkup ambalaže u Belom Manastiru i Dardi Baranjska čistoća isplatila je oko 80.000 eura

- Ivica GETTO

Nakon Belog Manastira i Darde Baranjska čistoća ustrojila je sustav otkupa povratne ambalaže na postojećem reciklažno­m dvorištu u Popovcu.

O potrebi za tom uslugom dovoljno govore prizori odmah nakon otvaranja, kada su prvi Popovčani s prepunim vrećama povratne ambalaže stigli do otkupne stanice.

- Koliko vidim, odziv građana je velik, što opravdava našu odluku. S jedne strane, mještanima je omogućen povrat ambalaže, a nama cijela priča donosi zadovoljst­vo jer je sustav otkupa povratne ambalaže važna karika pri razvrstava­nju otpada i njegovu smanjenju, što nam je krajnji cilj - kaže direktor Baranjske čistoće Damir Paulić, podsjećaju­ći kako je otkupna stanica otvorena u dogovoru s Općinom Popovac te kako su tijekom siječnja provedene sve pripremne aktivnosti vezane za otkup, poput rješavanja ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovito­st, obuke kadrova, nabave informatič­ke opreme i slično. Paulić podsjeća da je njegova tvrtka sustav otkupa povratne ambalaže uvela prije dvije godine sukladno Zakonu o gospodaren­ju otpadom, i to prva na području Osječko-baranjske županije.

- Taj model daje iznimne rezultate. Prošle godine smo tako na otkupnim mjestima u Belom Manastiru i Dardi prikupili približno 1,2 milijuna jedinica otpadne ambalaže koja teži približno 40 tona te donositelj­ima isplatili 80-ak tisuća eura ističe Paulić, podsjećaju­ći kako i otkup ambalaže ima utjecaja na smanjenje količine miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališt­u u Belom Manastiru. Prije sedam godina (2017.), naime, odlagalo se približno 8000 tona miješanog komunalnog otpada, dok je prošle godine odloženo 4369 tona. Ta činjenica, kaže Paulić, Baranju svrstava među regije s najmanje miješanog komunalnog otpada po stanovniku (hrvatski prosjek je 454 kg po stanovniku, prosjek Osječko-baranjske županije je 344 kg, a prosjek je Baranje, odnosno Baranjske čistoće, 160 kg po stanovniku). Naglašava kako će ustrajati na predlaganj­u prikupljan­ja raznovrsne ambalaže poput konzervi, kozmetičke ambalaže i sličnog.

- Primjerice, staklenka od vina već je u sustavu otkupa, pa zašto to ne bismo primijenil­i i na staklenke od zimnice? Ambalažno staklo iznimno je cijenjen otpad, sve se reciklira i završava u Vetropack straži u Humu na Sutli - glasno razmišlja Paulić. Inače, otkupna stanica u Popovcu jedina je u sjevernom odnosno sjeveroist­očnom dijelu Baranje. ■

Goran, Montan

⬤ Goran je ime rašireno na hrvatskom području od posljednji­h desetljeća 20. stoljeća. Etimološka mu je podloga riječ šuma, planina. Ime ima brojne muške i ženske inačice: Goranko, Ranko, Goranka, Goga, Gorica... U kalendaru ime Goran redovito nalazimo 24. veljače uz sv. Montana. Latinska imenica znači a je pridjev

Stoga je narodno ime, kao prijevod, stavljeno uz svetačko.

⬤ Sv. Montan, đakon kršćanske zajednici u Kartagi, živio je u 3. stoljeću, u vrijeme kada je rimska vlast žestoko progonila kršćane. Uhićen je 259. godine s nekolicino­m kršćana te mu je nakon saslušanja i teških zlostavlja­nja odrubljena glava.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia