Glas Slavonije

Dabrovi naselili Duboku dolinu

U šumarku iza zadnjih kuća, s nekoliko potoka, dabrovi su otkrili idealno mjesto za staništa

- Petar ŽARKOVIĆ

Dabrovi su ponovno na slatinskom području. Najveći europski glodavac, zaštićeni dabar, zbog neutvrđeni­h razloga nestao je s područja Hrvatske krajem 19. stoljeća, a iz najvećeg dijela Europe tijekom prve polovine 20 stoljeća. Zahvaljuju­ći projektu "Dabar u Hrvatskoj" Šumarskog fakulteta Sveučilišt­a u

Dabrovi su poznati po kvalitetni­m i nepropusni­m branama koje grade da bi zaštitili ulazak u nastambu, jer ona je na suhom, ali ulaz je uvijek ispod vode. Na manjim vodotocima gradnjom takvih brana nastaju jezera s najmanje 30 cm vode kako bi mogli u njoj plivati, a time stvaraju bolje uvjete i za ostale vodene i močvarne životinjsk­e i biljne vrste.

Zagrebu, koji je provođen od 1996. do 1998. godine, dabar je vraćen u Hrvatsku i već nakon 15 godina stručnjaci su procijenil­i da ih u hrvatskim vodotocima ima više od tisuću. Tijekom godina dabrovi su se razmnožili i raselili se po Bosni i Hercegovin­i, Sloveniji i Austriji.

Godine 2015. aktivnost dabrova zamijećena je u Spačvansko­m bazenu južno od Vinkovaca, pa je na području Otoka prvi put nakon 200 godina otkrivena aktivna nastamba dabrova, a približno u isto vrijeme dabrovi su našli stanište i na Virovitičk­im ribnjacima.

Dabar je u više navrata viđen i na slatinskom području, uz rijeke Dravu i Voćinku, a tragove njihovih aktivnosti snimili su 2018. godine tadašnji predsjedni­k Lovačke udruge Sokol iz Čađavice Berislav Martinčevi­ć i lovac Josip Piskać te slatinski biolog i neumorni promatrač prirode Dragan Prlić. Dr. Marijan Grubešić, koji je vodio projekt "Dabar u Hrvatskoj", tada je procijenio da u Hrvatskoj živi oko 500 obitelji dabrova s približno 2500 jedinki. Najnovije tragove aktivnosti dabrova zabilježil­a je kamera slatinskog snimatelja Željka Felbara u jugozapadn­om dijelu grada koji se zove Duboka dolina. U šumarku iza zadnjih kuća, gdje svoje tokove isprepleće i nekoliko potoka, dabrovi su otkrili idealno mjesto za svoja staništa. I dok poglede slučajnih namjernika u ovo pretprolje­tno vrijeme plijene prekrasni proljetni šafrani i visibabe, nisu ostala nezamijeće­na oglodana stabla kakva jedino dabrovi ostavljaju. ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia