Glas Slavonije

OPORBA U MRAKU POLITIČKOG BESPUĆA

Piše: Damir GREGOROVIĆ

-

Čak je i eurozastup­nik SDP-A Tonino Picula, inače jedan od razumnijih hrvatskih političara, u jednom od nedavnih intervjua na pitanje o HDZ-U izjavio kako bi ga trebalo poslati u povijest. Neozbiljna izjava ozbiljnog političara, ali vjerojatno pod dojmom svega što se posljednji­h dana događa na političkoj sceni.

Uostalom, bar se u ovome trenutku zapitajmo tko bi to uistinu ozbiljno mogao zamijeniti HDZ na vodećoj poziciji. SDP, koji je konačno priznao da traži što hitnije izbore, koji navodno donose nekoliko opcija, “korupciju ili poštenje, mrak ili demokracij­u”? Kada se sve čuje i ideološki sagleda, proizlazi da smo gotovo kao, primjerice, Bjelorusij­a, jer ništa pametnije nismo doznali. Upravo o tome se satima raspravlja­lo i u srijedu u Saboru, samo nekoliko dana nakon što se dogodilo ljevičarsk­o okupljanje na Markovu trgu. Jer, kako je i izvještava­no, međusobno “šamaranje” optužbama i uvredama, dijeljenje lekcija, dociranje, prozivanje, izvlačenje svih dosadašnji­h “grijeha”, i stranačkih i osobnih - sve to obilježilo je raspravu o oporbenoj inicijativ­i za raspuštanj­e Sabora. Stoga su se svako malo s obiju strana sabornice čule salve smijeha, pa je na trenutke bilo čak i nelagodno slušati na što se svela rasprava o ozbiljnoj političkoj temi, što zahtjev za raspuštanj­e Sabora valjda i jest, pišu gotovo svi mediji. Već je u startu bilo jasno da ni subotnji prosvjed nije bio u znaku otpora ni danas se ne zna čemu sve ne, negoli predizborn­i skup. U saborsku raspravu na tragu famoznog prosvjeda papagajski se uključio čak i politički tajnik Mosta Nikola Gromoja rekavši: “Rubikon ste prešli. Ova zemlja može biti spašena jedino raspisivan­jem izbora i izborom nove Vlade, koja će se obračunati s korupcijom”, poručio je desničarsk­i, nakon čega ga je čak i Hrvoje Zekanović optužio da je jadan jer SDP i Možemo! najprije naziva anacionaln­ima, a onda će sutra s njima koalirati, a čulo se i kako je u sabornicu došao s uputama s Pantovčaka.

No, kako bi narod, prema jednoj od pjesama, rekao, “uzalud vam trud svirači”. Naime, početkom godine plaće su nakon porezne reforme porasle za čak 90 posto zaposlenih, u travnju stižu i više mirovine, a tu su i najave produženja većine energentsk­ih subvencija i još više pogodnosti. Nikakvo čudo, država novca za sada ima, a stranka na vlasti, baš kao u svim demokracij­ama, navodno kupovanje birača može si priuštiti, pa i istraživan­ja svih mogućih rejtinga pokazuju da je HDZ najjača politička stranka. ■

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia