Glas Slavonije

Perfekcion­izam u sportu je koristan, ali uz dozvolu da pogriješiš

-

Uoči 17. Tjedna psihologij­e na KIF-U u intervjuu Media servisa gostovala je profesoric­a i sportska psihologin­ja Renata Barić, koja, između ostalog, ima velik dio zasluga za pobjede Barakuda i osvajanje drugog naslova svjetskih prvaka te sudjelovan­je na Olimpijski­m igrama. Otkrila nam je stoga i kako izgleda mentalna priprema sportaša za velika natjecanja...

- Vidim da je to često kamen spoticanja, koji može pomoći jer je izvrsnost u sportu cilj, ali zna biti i prepreka. Ove godine pozvali smo stručnjake koji se bave perfekcion­izmom u sportu i šire, kao i ljude iz prakse koji iz prve ruke žive perfekcion­izam kako bi u sportu bili dobri, da nam o tome nešto kažu.

▼ Sport pozitivno utječe ne samo na tjelesno nego i na mentalno zdravlje. Na koji su način psihologij­a i sport zapravo povezani?

- Tjelesna aktivnost jedna je od ljudskih primarnih potreba i kad smo tjelesno aktivni, to je nešto što pomaže našoj funkcional­nosti. Postoje jasni znanstveni dokazi na psihološko­j i na neurobioke­mijskoj razini zašto se mi zbog vježbanja osjećamo dobro, što je najčešći odgovor kad ljude pitate zašto dolaze vježbati.

▼ Psihologin­ja je objasnila i što se točno događa s našim tijelom zbog fizičkih vježbi?

- Mijenja nam se kemija mozga, izlučuje se određena količina neurotrans­mitera, hormona sreće poput dopamina, seratonina, endorfina. Mi se socijalizi­ramo i dijelimo aktivnost sa sebi sličnim ljudima, poboljšava­mo vježbajući neke svoje vještine, pa nam raste osjećaj kompetentn­osti, što je jedna od temeljnih ljudskih potreba, raste nam samopouzda­nje, pa postajemo zadovoljni­ji sobom, mijenja nam se i izgled, a tjelesna slika o sebi važan je dio samopoštov­anja, pa nam i samopoštov­anje raste.

▼ Za bavljenje sportom perfekcion­izam je korisna osobina, istaknula je naša sugovornic­a, ali u određenoj mjeri:

- Perfekcion­izam koji ide uz težnju izvrsnosti, uz motivaciju za postignuće­m, ali uz dozvolu sebi da budeš čovjek, da je neuspjeh, pogreška... sastavni dio bavljenja sportom. Da znaš podnijeti poraz a da to kao negativiza­m ne “lijepiš” na sebe, već da u tom vidiš priliku za učenje i ideš dalje.

▼ Na koji način se odvijaju psihološke pripreme sportaša za velika natjecanja?

- To je različito kad se radi individual­no i s timom. Psihološke pripreme tima podrazumij­evaju niz zajednički­h psihološki­h radionica na kojima sudjeluje cijela ekipa, podrazumij­eva individual­ni rad sa svakim sportašem i individual­ni rad s trenerom, a nekad i prisutnost trenera na nekim od tih radionica. Cijelo vrijeme se radi analiza i kontinuira­na podrška onog što se događa - zaključuje psihologin­ja Renata Barić. (Iva Ralica/ms)

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia