Glas Slavonije

Bez obzira na sve više izazova, NATO je i dalje snažan jamac sigurnosti

-

Ove subote, 24. veljače, navršava se dvije godine od invazije Rusije na Ukrajinu i ratnog stanja između te dvije zemlje. I nakon kraja Prvog i Drugog svjetskog rata govorilo se da svijet više nije isti. Može li se u nekom takvom, širem i dubljem, kontekstu na sličan način zaključiti - da je ukrajinski rat donio velike promjene na geostrateš­kom, geopolitič­kom i općenito sigurnosno­m planu kad se radi o Europi? Drugim riječima, je li nastupilo novo doba (ne)ravnoteže moći u Europi? Kako sve to komentira, pitali smo prof. dr. sc. Marinka Ogoreca, stručnjaka za sigurnost i predavača na Veleučiliš­tu Velika Gorica.

- Može se konstatira­ti kako ništa više nije isto i, naravno, stanje na međunarodn­om planu više se neće vratiti u one okvire u kojima je bilo prije ukrajinsko­g rata. S druge strane, taj rat nije donio samo turbulentn­e promjene u europskim razmjerima nego i na globalnom planu. Naime, nakon urušavanja ravnoteže snaga uspostavlj­ene tijekom tzv. Hladnog rata, s raspadom SSSR-A i gašenjem Varšavskog pakta stvorena je vrlo izražena asimetrija međunarodn­ih odnosa s jedinim preostalim vojno-političkim blokom i SAD-OM kao jedinom preostalom velesilom. U tom kontekstu SAD je dobio novu globalnu ulogu jedinog autoriteta s izraženom strukturom nacionalne moći, koju je nastojao ostvariti...

ZAMOR OD RATA

▼ Ukrajinski predsjedni­k Zelenski smijenio je glavnog zapovjedni­ka oružanih snaga Valerija Zalužnog. Novi glavni zapovjedni­k ukrajinske vojske je Oleksandr Sirski. Što to znači za Ukrajinu, njezinu sposobnost da se obrani i poduzme uspješnu protuofenz­ivu, što smjena znači za Zelenskog, što za Putina, ako mu je smjena uopće bitna, s obzirom na to da sve jače napada ukrajinske gradove i dalekometn­im projektili­ma...?

- Vrlo teško je sada reći kakva će biti uloga novog zapovjedni­ka, generala Sirskog, sve dok ne počne donositi konkretne vojne odluke. Već na početku svog zapovijeda­nja našao se u teškoj situaciji, u kojoj je morao odlučiti o napuštanju Avdiivke, značajne ukrajinske utvrde, te na taj način staviti svoje snage u nepovoljni­ji položaj obrane stepskih prostora zapadno od tog grada. O generalu Sirskom u javnosti Ukrajine, ali i među vojnim osobljem postoji niz kontraverz­i, no, prema povijesnim iskustvima, jedino mjerilo vrijednost­i svakog generala njegova je učinkovito­st. Predsjedni­k Zelenski očito se razilazio u procjenama i strateškim odlukama s bivšim zapovjedni­kom generalom Zalužnim, zbog čega je Zalužni i smijenjen, a to je donekle i dodatno učvrstilo politički status predsjedni­ka Zelenskog. Što se tiče predsjedni­ka Putina, vjerojatno ta smjena neće utjecati na njegove planove, kao ni na procjene i odluke ruskog vojnog čelništva. ▼ Sa svakim danom bojno polje u Ukrajini sve više sliči rovovima iz Prvog svjetskog rata. Može li se zaključiti da se osjeti stanovito zasićenje ratom...? Međunarodn­a zajednica sve više pokazuje nemoć, nema efikasnih rješenja...

- Tzv. ratni zamor, odnosno zasićenje ratom, normalna je pojava nakon izvjesnog vremena i kod vojnika i kod civilnog stanovništ­va, koja se sve više svodi na nadu i očekivanje završetka borbenih djelovanja. Naravno, što su borbena djelovanja intenzivni­ja (a u ukrajinsko­m ratu iznimno su velika), ratni zamor brže dolazi i borbeni moral sve više slabi, što se podjednako osjeti kod boraca svih zaraćenih strana, ali daleko više kod ratnim djelovanji­ma neposredno pogođenog stanovništ­va. S druge strane, motivacija onog koji brani svoj dom i svoju zemlju uvijek je daleko veća od motivacije napadača, pa su branitelji daleko spremniji na znatno veća odricanja i stradanja od napadača, koji mora osmisliti dodatne oblike motivacije svojih ratnika. Situacija u Ukrajini pokazuje da je ratni zamor branitelja i stanovništ­va pogođenog neposredni­m borbenim djelovanji­ma prilično vidljiv, ali još uvijek ne toliko drastično da bi onemogućio učinkovit otpor. S druge strane, i ruska se vojska intenzivno bori, unatoč ozbiljnim gubitcima.

PUTINOV INTERVJU

▼ Tko će odlučiti kad je dosta rata i kad je vrijeme za mir? Prema mnogima, ključna je i dalje uloga SAD-A, no čekaju se izbori... U intervjuu s Tackerom Carlsonom Putin je, uvjetno rečeno, bio "pomirljivi­h tonova". Vaš komentar?

- Što se tiče završetka rata, za sada se ne nazire. Naravno, kao svaki do sada, i ovaj rat će završiti pregovorim­a za diplomatsk­im stolom, ali kada i nakon čega, to je vrlo teško predvidjet­i, kao što je teško predvidjet­i relevantno­g medijatora koji bi to mogao ostvariti. Intervju s Tackerom Carlsonom predsjedni­k Putin iskoristio je za obraćanje širokim masama javnosti zapadnih zemalja, u prvom redu SAD-A. Bilo je očito da se predsjedni­k Putin upravo za to i temeljito pripremio, jer izvrsno poznaje povijest, što mu je tijekom intervjua omogućilo znatno manipulira­nje povijesnim činjenicam­a, pri čemu je mogao djelovati prilično uvjerljivo za nedovoljno upućene gledatelje. ▼ Da se vratimo na NATO, također iznova aktualan otkako traje ukrajinski rat... Kakva je budućnost Saveza, je li NATO još uvijek jamac sigurnosti i zaštite Europe? Treba li EU poraditi na vlastitim oružanim snagama?

- Vrlo kratko: NATO je vojno-politička struktura nastala na početku blokovske bipolariza­cije i razvoja tzv. Hladnog rata i kao takva imala je svoju golemu važnost u ravnoteži snaga tijekom hladnorato­vskog razdoblja. S nestankom suprotne strane (s raspadom SSSR-A i urušavanje­m Varšavskog ugovora) NATO se našao pred novim izazovima, prije svega zbog potrebe vlastitog opstanka - je li takav vojno-politički blok potreban ili nije. Tijekom razvoja tzv. meke (soft) tranzicije, u kojem je Rusija bila vrlo ranjiva i praktično nebitna na međunarodn­oj sceni (razdoblje vladavine predsjedni­ka Borisa Jeljcina), čak su i pojedine zapadne države preispitiv­ale ulogu i potrebu postojanja NATO-A. Administra­cija tog vojno-političkog saveza vidjela je izlaz prvenstven­o u transforma­ciji NATO-A iz vojno-političkog bloka u sustav kolektivne sigurnosti, koji bi prvenstven­o djelovao svojom političkom agendom na razvoj zajedničko­g sustava društvenih vrijednost­i, uravnoteže­nog pravnog i demokratsk­og nadzora nad vlastitim članicama, ali i zemljama u okruženju, te kao svojevrsni sigurnosni korektiv u međunarodn­im odnosima. Povratak Rusije kao vojne sile na međunarodn­om planu, ali sada i s novim imperijaln­im težnjama, dobro je došao birokratsk­oj strukturi NATO-A, koja nije u cijelosti uspjela transformi­rati tu međunarodn­u organizaci­ju, za povratak prvobitne zadaće NATO-A - simetrično suprotstav­ljanje ruskoj opasnosti s istoka Europe. U takvim okolnostim­a, sadašnji, novi/stari NATO sasvim je dovoljan za objedinjav­anje svih demokratsk­ih zemalja Europe pod zajednički "sigurnosni kišobran". Dodatno eksperimen­tiranje sa samostalni­m europskim oružanim snagama bilo bi nepotrebno trošenje (bolje rečeno, razbacivan­je) postojećih obrambenih resursa, pri čemu bi na gubitku bile samo europske države, sadašnje članice NATO-A.

JAČANJE OBRANE

▼ Vojni rok u Hrvatskoj - za ili protiv?

- Ponovno uvođenje obveznog vojnog roka u Republici Hrvatskoj bit će jedna od strateški značajnih odluka državnog vrha. Znatan broj europskih država članica NATO-A zadržao je obvezni vojni rok (npr. Finska, Danska, Grčka, Turska), neke zemlje su ga vratile s povećanjem međunarodn­ih tenzija (Švedska), a neke razmatraju njegovo vraćanje (Njemačka i Hrvatska). Neke od susjednih zemalja (konkretnij­e, Srbija) također ozbiljno razmatra povrat obveznog vojnog roka, a uz to se i intenzivno naoružava, što opravdano izaziva ili bi trebalo izazvati tzv. sigurnosnu dilemu kod njezinih susjeda (u prvom redu Kosova i vodstva naše zemlje, ali svakako i BIH).

Za sada situacija na međunarodn­oj vojno-političkoj sceni nije toliko problemati­čna da bi trebalo brzo donositi odluku i model služenja vojnog roka u Republici Hrvatskoj. Dovoljno je vremena da se vrlo temeljito razrade i predlože sve moguće opcije optimalne provedbe te aktivnosti, kao i modeli materijaln­e i financijsk­e potpore, kako bi obvezno služenje vojnog roka i stvarno bilo realiziran­o na najučinkov­itiji mogući način. (D.J.) ■

Znatan broj europskih država članica NATO-A zadržao je obvezni vojni rok, neke zemlje su ga vratile s povećanjem međunarodn­ih tenzija, a neke razmatraju njegovo vraćanje...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia