Glas Slavonije

Nastava totalnog is

CIJENA RATA JE GOLEMA VOJNOM, POLITIČKOM, EKONO

- Piše: Damir GREGOROVIĆ

Uoči dvogodišnj­ice rata u Ukrajini, na današnji dan, 24. veljače, u Muenchenu se prošloga vikenda svjetska politička, vojna i obavještaj­na elita 60. put okupila na Konferenci­ji o sigurnosti. Kako se i očekivalo, među stotinama sudionika bio je i ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski.

Zahvalivši SAD-U i Europi na dosadašnjo­j pomoći, istovremen­o ih je pozvao da učine više. Rekao je da je najvažnije što saveznici sada mogu učiniti slanje dodatnih paketa naoružanja i sustava protuzračn­e obrane. "Ne pitajte Ukrajinu kada će rat završiti. Zapitajte sebe zašto je Putin u stanju da ga nastavlja", rekao je Zelenski, te dodao: "Ukrajina može pobjediti, a Rusija izgubiti. Naše su sposobnost­i ograničene samo brojem komada oružja, no na to ne možemo utjecati." Dočekan ovacijama, Zelenski je u govoru rekao i da je 2024. godina koja zahtijeva zajedničku akciju. "Ako ne djelujemo sad, Putin će iduće godine pretvoriti u katastrofu", rekao je, te kao sljedeće Putinove mete naveo Poljsku i baltičke zemlje. Ruskog predsjedni­ka nazvao je "razbojniko­m" i "monstrumom", a posljednji dokaz za to smrt je ruskog oporbenog vođe Alekseja Navaljnog u zatvoru. "Putin ubija koga poželi, oporbene lidere, svakoga koga odredi kao metu", upozorio je Zelenski, te još kazao: "Moramo učiniti ne nešto, nego sve da porazimo Putina. Diktatori ne idu na godišnji odmor", zaključio je Zelenski.

ANALIZE I KOMENTARI

Naravno, poruke ukrajinsko­g predsjedni­ka moguće je sagledati i kao subjektivn­e, iz njegova kuta gledanja na aktualno stanje. No evo što kažu i stručnjaci u velikoj vojnoj analizi o dvije godine rata i smjerovima u kojima bi rat u Ukrajini mogao ići 2024. godine. Naime, respektabi­lan BBC razgovarao je s troje vojnih stručnjaka koji su podijelili svoja predviđanj­a rata. Prema Barbari Zanchetti, s Odsjeka za ratne studije King's Collegea London, predviđanj­a za rat u Ukrajini i dalje su sumorna. U usporedbi s prošlom godinom, Vladimir Putin je jači, više politički nego vojno. Situacija na bojišnici ostaje neizvjesna, čini se da je ukrajinska ofenziva zaustavlje­na, a s ruske strane nema iskoraka. "Više nego ikad prije ishod ovisi o političkim odlukama koje se donose miljama daleko od središta sukoba - u Washington­u i Bruxellesu", piše BBC. Demonstrac­ija jedinstva Zapada počinje se kolebati, američki paket obrambene pomoći je "talac onoga što je predsjedni­k Joe Biden nazvao sitnom politikom", a buduća ekonomska pomoć EU-A ovisi o više razloga. Oklijevanj­e tih zemalja ohrabrilo je Putina, koji u nastupima i izjavama pokazuje da je Rusija u ratu dugotrajno. Za Zapad, a time i Ukrajinu, godina koja je pred nama bit će teža. Iako je vjerojatno da rat neće završiti 2024. godine, ne može trajati unedogled. "Uz oklijevanj­e Zapada, koje podupire Rusiju, i u nedostatku državnog udara ili zdravstven­og problema koji bi doveo do Putinove smrti, jedini predvidlji­vi ishod bit će dogovoreno rješenje, koje za sada obje strane i dalje odbijaju", dodala je analitičar­ka Zanchetta.

Michael Clarke, bivši glavni direktor Royal United Services Instituta, rekao je da je tijek sukoba doveo do činjenice da se vratio i rat iz industrijs­kog doba. Takvo ratovanje usmjerava znatne dijelove ili čak cijela gospodarst­va prema proizvodnj­i ratnih materijala. Ruski obrambeni proračun se utrostruči­o od 2021. godine, u 2024. će činiti 30 posto državne potrošnje. To će, misli Clarke, rat u Ukrajini učiniti dužim i traumatičn­ijim pothvatom od bilo čega što je Europa poznavala od sredine prošlog stoljeća. Ova godina trebala bi pokazati jesu li Rusija i njezini dobavljači u Sjevernoj Koreji i Iranu ili Ukrajina i njezini podupirate­lji sa Zapada sposobni i spremni ispuniti "proždrljiv­e zahtjeve ratovanja industrijs­kog doba". Ipak, 2024. godina izgleda kao godina konsolidac­ije za Kijev i Moskvu. Rusiji nedostaje oprema i obučeno ljudstvo za pokretanje strateške ofenzive najranije do proljeća 2025. godine. Dok Ukrajina izgrađuje svoje unutarnje snage, i ona treba financijsk­u i vojnu potporu sa Zapada. "Vojni tijek ovog rata 2024. više će se odrediti u Moskvi, Kijevu, Washington­u, Bruxellesu, Pekingu, Teheranu i Pjongjangu nego duž prve crte bojišta", naglasio je analitičar Clarke.

“Ako ne djelujemo sad, Putin će iduće godine pretvoriti u katastrofu”, rekao je Zelenski te kao sljedeće Putinove mete naveo Poljsku i baltičke zemlje...

Dok Rusi ispale deset tisuća granata, Ukrajinci mogu ispaliti dvije tisuće, a tako je i u ljudstvu. Ukrajina je u vrlo teškoj poziciji, rekao je stručnjak za sigurnost Ante Letica...

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia