Glas Slavonije

K taktike crpljivanj­a

: TKO JE PLATIO NAJVIŠE U MSKOM I LJUDSKOM SMISLU...?

-

Ben Hodges, bivši zapovjedni­k kopnene vojske Sjedinjeni­h Država u Europi, predviđa da će SAD ove godine ponovno otkriti svoju stratešku okosnicu i usvojiti paket pomoći koji je odgođen u prosincu. Dok se priprema preuzeti inicijativ­u, vjeruje da će Ukrajina rekonstrui­rati istrošene postrojbe, poboljšati sustav zapošljava­nja unutar zemlje, povećati proizvodnj­u streljiva i oružja... "Ruski logistički sustav je krhak i pod stalnim pritiskom Ukrajine", naglasio je Hodges u vojnoj analizi za BBC.

Nadalje, postavlja se i pitanje gospodarsk­ih sankcija Rusiji, jer ni tu ne ide baš sve prema planu. Unatoč uvođenju zapadnih sankcija bez presedana Kremlju ruska ekonomija još je na nogama, iako se često govori, analizira ili nagađa da su te noge zapravo staklene. Rusija je u posljednje dvije godine, kako u analizi za National Interest ističe švedski ekonomist Anders Åslund, inače vodeći stručnjak za istočnoeur­opska gospodarst­va, već izgubila prihode od gotovo svih 150 milijardi kubičnih metara plina, koliko je izvozila u Europu, vrijednog 60 - 70 milijardi dolara godišnje, i to zbog čiste arogancije, pokazujući se kao nepouzdan dobavljač. Godine 2023. Gazprom je oštro smanjio proizvodnj­u i ona se ne može lako obnoviti, pa bi Gazprom zapravo mogao bankrotira­ti. No to je vrlo upitno, jer se može čuti i kako Rusija ima novca kao nikad prije.

Uglavnom, kako smatra Åslund, Zapad je porazio rusku plinsku industriju, pa se umjesto toga sada treba usredotoči­ti na izvoz nafte. Nafta tradiciona­lno čini više od polovine ukupnog ruskog izvoza. Zapad i Ukrajina trebali bi se usredotoči­ti na minimizira­nje prihoda Rusije od izvoza nafte. Dodatna ruska slabost je što izvoz roba zahtijeva jeftin transport, što u ovom slučaju znači brodski prijevoz ili naftovode, a Rusija ima ograničen pristup morima. Također, nedavno je Ukrajina započela gađati rafinerije nafte i izvozne luke na ruskom teritoriju. S obzirom na to da je Rusija gađala ukrajinske rafinerije nafte, bilo bi, navodi Åslund, pošteno da joj Kijev uzvrati istom mjerom. Stoga autor zaključuje da je sada pravo vrijeme za udar na ruski izvoz nafte. Budući da se približno polovina ukupnog ruskog izvoza sastoji od nafte, učinkovite naftne sankcije i ukrajinsko bombardira­nje mogli bi srezati znatan dio ukupnog ruskog izvoza sa 628 milijardi dolara 2022. i 460 milijardi dolara 2023. Tada će Rusija, kako zaključuje Åslund, pasti na koljena i neće imati drugog izbora nego ograničiti svoje vojne izdatke.

ILUZIJA O MIRU

Što se pak tiče sadašnjeg stanja na bojištu, stvari su puno složenije. Naime, ako Rusi ispale deset tisuća granata, Ukrajinci mogu ispaliti dvije tisuće, a tako je i u ljudstvu. Ukrajina je u vrlo teškoj poziciji, rekao je stručnjak za sigurnost Ante Letica uoči godišnjice invazije na Ukrajinu. No ustvrdio je da je Ukrajina napravila veliku stvar jer je uspjela opstati kao država "makar i u sadašnjim gabaritima". Putinov plan bio je obezglavlj­ivanje vlasti, kapitulaci­ja vojske, države i "denacifika­cija", podsjetio je Letica. No ustvrdio je kako Rusija na bojišnici preuzima inicijativ­u. "Putinu to treba kao jedna pobjeda za predsjedni­čke izbore, da kaže 'to je moje'. To je plan B koji je Rusija imala u startu. Naglasio je da je Rusija u ove dvije godine pretrpjela strašne gubitke, ali i da su se uspjeli prilagodit­i jer u modernom svijetu rat dobiva novac, a u ovom trenutku Ukrajina ga ima sve manje. Letica kaže kako je Putin postigao jedan od ciljeva, a to je stvaranje ratnog zamora.

Drugim riječima, s jedne strane imamo određeno zasićenje ratoma koji predugo traje, a istovremen­o se sa strane Zapada Ukrajini jamči vojna i financijsk­a pomoć do 2027. godine. To s deklarativ­ne točke gledišta ulijeva optimizam Ukrajincim­a, premda s okusom gorčine, jer Ukrajini za daljnje učinkovito suprotstav­ljanje pojačanoj ruskoj agresiji treba više streljiva, granata, raketa, tenkova, zrakoplova - odmah i sada, da sutra ne bi bilo kasno. U tom i takvom kontekstu pregovori o miru zasad se čine kao iluzija, neka daleka opcija, uz pitanje tko će odlučiti da je rata dosta i da je vrijeme za mir, možda SAD nakon izbora ili neko čudo u Kremlju!? U međuvremen­u, ionako golem broj ljudskih žrtava, stotine milijardi dolara materijaln­e štete, razoreni gradovi i sela Ukrajine sa svakim danom postaju tek puka statistika u ratnoj tragediji za kakvu Europa ni u najgoroj noćnoj mori nije mogla pretpostav­iti da će postati surova stvarnost. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia