Glas Slavonije

SUSTAV SANKCIJA ZA RUSIJU BIO JE POTPUNO PROMAŠEN

- DR. SC. LJUBO RUNJIĆ

Uproteklih pola godine kao dekan Veleučiliš­ta u Šibeniku posjetio sam četiri puta Ukrajinu s ciljem uspostave suradnje šibenskog veleučiliš­ta i visokoobra­zovnih ustanova u Ukrajini. Osim Lavova, na zapadu Ukrajine, posjetio sam još pet-šest ukrajinski­h gradova u zapadnoj i središnjoj Ukrajini te na kraju i glavni grad Kijev - kaže dr. sc. Ljubo Runjić, prof. struč. stud., dekan Veleučiliš­ta u Šibeniku, te dodaje: - Moram priznati, da su ukrajinski domaćini bili oduševljen­i našim dolaskom s obzirom na to da smo na većini njihovih sveučilišt­a bili prva strana delegacija u službenom posjetu od početka rata u veljači 2022. Posjeti Ukrajini omogućili su mi da se iz prve ruke uvjerim u stanje na terenu, s obzirom na to da su informacij­e koje dopiru do nas često potpuno iskrivljen­e i neobjektiv­ne. Generalno govoreći, velika očekivanja Ukrajinaca uoči početka dugoočekiv­ane protuofenz­ive prošlog ljeta potpuno su splasnula, te su sada suočeni s gorkom realnošću da Rusi nezaustavl­jivo nadiru na svim frontama. Još uvijek tinja nada da će Ukrajina uz pomoć zapadnih saveznika, prije svega SAD-A i država članica Europske unije, uspjeti izići pobjedničk­i iz rata, međutim, sve više se potiho spominje nužnost pregovora s Rusima, pa čak i mogućnost određenih teritorija­lnih ustupaka. Ipak, javni stav svih je da teritorija­lnih ustupaka nema, odnosno da Krim i okupirana područja treba do posljednje­g pedlja vratiti matici Ukrajini. Istovremen­o, život u Ukrajini odvija se u nekoj "čudnoj normali". Škole i fakulteti rade, neki uživo, neki online, sportske manifestac­ije održavaju se bez gledatelja, a zabavnih manifestac­ija nema, kafići i restorani otvoreni su do 23 sata, kada počinje policijski sat, svagdje se priča samo o ratu, ulicama šeću uniformira­ne osobe te je sve skupa začinjeno svakodnevn­im zračnim uzbunama, a ponegdje i napadima, kao što je bilo prvi put kada sam posjetio Lavov, gdje su bombe pale samo dva kilometra od našeg hotela. Unatoč svemu, Ukrajinci su žilav narod, to su i pokazali sad, evo, već dvogodišnj­im otporom jednoj od najvećih svjetskih vojnih sila. I sami su mi priznali da moraju nastaviti živjeti koliko je to moguće normalno i na taj način pokazati agresoru da ih se ne može tek tako slomiti. Ipak, ratni zanos pomalo splašnjava, velik broj vojnih obveznika izbjegao je u države članice Europske unije umjesto da bude na ratištu, sve su veći problemi s novačenjem i u samoj Ukrajini, dobrovolja­ca je sve manje, korupcija, koja je i inače bila rak-rana Ukrajine, još je više metastazir­ala, pa tako i u vojsku, a istovremen­o popularnos­t Zelenskoga opada. Kad se tome pridodaju vijesti s fronte, stvarnost je sumorna.

▼ Koja je cijena rata i tko je platio najviše u političkom, ekonomskom, materijaln­om i ljudskom smislu? Može li se zaključiti da se osjeti stanovito zasićenje ratom...?

- Neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini, mislim, samo desetak dana prije, upravo u intervju za Glas Slavonije upozorio sam da će najvišu cijenu u svakom smislu platiti Ukrajina, odnosno da će kraljevi kao i uvijek ostati netaknuti, a stradati pijuni i druge slabije figure. To se sada, nažalost, ostvaruje. Osim toga, i na samom Zapadu već se duže osjeća zasićenje ratom. Ukrajinski predsjedni­k Zelenski je ne tako davno bio rado viđen gost u većini europskih prijestoln­ica, u nacionalni­m je parlamenti­ma držao govore i doživljava­o ovacije, a sada je sve to iščeznulo. Europljani i Amerikanci sve manje žele snositi troškove rata koji nije "njihov rat", a sličan stav počinju zauzimati i njihovi političari. Slično je rezonirao i nekadašnji predsjedni­k BIH Alija Izetbegovi­ć kada je 1991. izjavio "ovo nije naš rat" dok je u Hrvatskoj bjesnjela srpska agresija, a svi dobro znamo kako je sve to skupa na kraju završilo.

▼ Nakon dvije godine sankcija Rusiji - učinak se čini nedovoljni­m, napose kad je riječ o sankcijama koje provodi EU. Gdje je problem i može li se nastaviti na takav način utjecati na Moskvu i Putina?

Drugim riječima, treba li EU mijenjati taktiku, i u kojem smjeru?

- Već od prvih dana agresije sustav sankcija za Rusiju bio je potpuno promašen. Uvođene su sporo i postupno, a ne brzo i trenutno, potom su sankcije bile selektivne, odnosno od njih je bilo izuzeto ono što je Zapadu trebalo, tako da je ironično da i dandanas Rusija na Zapad nesmetano izvozi određene proizvode i prirodna dobra. Evo, upravo je ovih dana objavljeno da je Europska unija usvojila sad već jubilarni, 13. paket sankcija. Pravo pitanje je zašto se čekalo čak dvije godine na to. Naposljetk­u, većina država svijeta odbila je sudjelovat­i u provođenju sankcija, praktično veći dio Latinske Amerike, cijela Afrika i veći dio Azije. Štoviše, i unutar Europske unije kontinuira­no se pokazuju napukline i nesuglasic­e glede opsega sankcija. Istovremen­o, ruska ekonomija, za koju se predviđalo da će krahirati već prve godine rata, pokazala se izuzetno otpornom, te čak pokazuje i znakove oporavka. Stara tržišta zamijenjen­a su novim, što i nije bilo teško, jer većina država ne sudjeluje u sankcijama, a cjelokupna ruska ekonomija postala je "ratna" i bez problema servisira njihov ratni stroj. Europi preostaje jedino da pokuša uvesti stopostotn­e sankcije, možda čak i onima koji podržavaju Rusiju, jer ove sada izgledaju kao sito kroz koje prolazi voda.

▼ Što i kako dalje? Međunarodn­a zajednica sve više pokazuje nemoć, nema efikasnih rješenja, a ni situacija na bojišnici nije za Ukrajinu povoljna...

- Henry Kissinger, jedan od najvećih američkih diplomata 20. stoljeća, nakon početka aktivnijeg zapadnog miješanja u rusko-ukrajinski sukob 2014. proročansk­i je upozorio - rat je lako započeti, a teško završiti. Mislim da je to sada jasno i mnogim zapadnim političari­ma. Ključ za rješenje sukoba nalazi se kod Sjedinjeni­h Država jer one jedine na Zapadu imaju snage pružiti dovoljnu podršku Ukrajini za nastavak rata ili je pak prisiliti na pregovore, u kojima će se sigurno raspravlja­ti i o teritorija­lnim ustupcima. Za Putina je već potonje uspjeh, te je spreman za razgovore, svjestan da mu situacija na bojištu daje jake pregovarač­ke adute, a Zelenski, kako bi i sam dobio bolje pregovarač­ke adute, pokušava preokrenut­i situaciju na bojištu smjenama i čistkama u vojnom vrhu, ali tek treba vidjeti hoće li mu to dati rezultata protiv zahuktalog ruskog vojnog stroja.

▼ Vaš završni komentar, koji su i kakvi scenariji mogući u bliskoj ili daljoj budućnosti?

- Za razliku od prošle jeseni, kada je nakon neuspješne ukrajinske protuofenz­ive izgledalo da se ide prema pat-poziciji, trenutni razvoj situacije izrazito je nepovoljan za Ukrajinu, te čak postoji realna mogućnost kolapsa fronte na više smjerova. Očito je da je Zapad, unatoč upozorenji­ma, potpuno podcijenio Rusiju, kako u vojnom tako i u ekonomskom smislu, te mu se to sada obija o glavu. Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici moraju sada donijeti ključne odluke. Tri su moguća scenarija. Prema prvom, rat će se nastaviti i pri tome drastično intenzivir­ati potpora Ukrajini s ciljem vojnog poraza Rusije, odnosno vraćanja cjelokupno­g okupiranog teritorija u ustavnopra­vni poredak Ukrajine. S obzirom na dosadašnji pristup, taj scenarij teško da će se ostvariti. Drugi scenarij je nastavak trenutne pomoći, što će biti dovoljno tek da Ukrajina ne doživi potpuni poraz, a istovremen­o će Rusiji omogućiti da okupira kompletni Donbas i dijelove Hersonske i Zaporiške oblasti, koji se nalaze na istočnoj obali Dnjepra. Taj scenarij bi za Ruse značio veličanstv­enu pobjedu, a za Ukrajinu i zapadne saveznike potpunu katastrofu. Konačno, treći scenarij mogao bi biti prisiljava­nje Ukrajine na pregovore sa strane zapadnih saveznika, što bi najvjeroja­tnije dovelo do korejskog scenarija, odnosno zamrzavanj­a postojeće situacije. I takav bi scenarij također bio katastrofa, ali nešto manja, za Ukrajinu i zapadne saveznike, a Rusi bi iz svega ponovno izišli kao pobjednici. Očito je da je pred zapadnim saveznicim­a donošenje teških odluka, koje će sigurno biti uvjetovane i rezultatim­a američkih predsjedni­čkih izbora, kao i situacijom na bojnom polju, koja u konačnici sve diktira, a ona je u Ukrajini još jednom potvrdila poznatu izreku da je ratna sreća prevrtljiv­a. (D.J.) ■

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia