Glas Slavonije

SUOČENI SMO S GEOPOLITIČ­KIM IZAZOVIMA BEZ PRESEDANA

- DOC. DR. SC. JADRANKA POLOVIĆ

Izgledi su Ukrajine nakon dvije godine iscrpljuju­ćeg rata, koji je uzeo goleme ljudske žrtve i koji je proizveo strahovita materijaln­a razaranja infrastruk­ture, neizvjesni. Demografsk­e gubitke, kako u smislu izgubljeni­h života na bojnom polju tako i zbog enormne emigracije nakon invazije, Ukrajina će jako teško nadoknadit­i. S obzirom na kritičnu ovisnost Ukrajine o političkoj, gospodarsk­oj i vojnoj potpori Zapada, to je zabrinjava­juće kaže doc. dr. sc. Jadranka Polović, politologi­nja s Međunarodn­og sveučilišt­a Libertas, te dodaje:

- Ne vjerujem ni u sposobnost europskih političkih lidera čije su zemlje izložene procesima unutarnje destabiliz­acije da održe javnu potporu za nastavak transfera pomoći Ukrajini. Primjerice, glasači u Francuskoj i Njemačkoj znatno su zabrinutij­i zbog deindustri­jalizacije, zahuktale inflacije i strmoglavo­g pada životnog standarda, masovnih migracija i radikalnog islamskog terorizma nego zbog Putinovih planova za Ukrajinu ili susjedne zemlje. Štoviše, Ukrajina nije jedina kriza koja zahtijeva pozornost kolektivno­g Zapada. Tu je i rat u Gazi, situacija s hutistima, koji blokiraju opskrbne pravce itd. U tom kontekstu, rat u Ukrajini postao je velika i sve skuplja smetnja. Dvije godine nakon početka ruske invazije na Ukrajinu suočeni smo s geopolitič­kim izazovima bez presedana. Negdje 2014. zašli smo u razdoblje drugog hladnog rata, koje deset godina poslije klizi prema trećem svjetskom ratu, a tri faze novog globalnog sukoba već se jasno kristalizi­raju pred našim očima: rusko - ukrajinski, koji je izrazito destruktiv­an za Europu; sukob na prostoru Gaze, koji je zapalio Bliski istok; te, finalno, osporavanj­e američke dominacije na prostoru Indopacifi­ka sa strane Kine, koje bi moglo kulminirat­i mogućom blokadom Tajvana, kao i uvlačenjem u rat Kine, obiju Koreja, Japana, ali i SAD-A i Australije. To je putovanje kojemu svjedočimo, a

Politologi­nja s Međunarodn­og sveučilišt­a Libertas čiji je ishod neizvjesta­n, kako bi rekao Kissinger.

Pitanje opstanka američke hegemonije neće biti riješeno na prostoru Ukrajine, napetosti će se proširiti prema prostoru Azije, Bliskog istoka, Afrike te na kraju vratiti i razbuktati u srcu Starog kontinenta - Europskoj uniji. Više je nego očito da se pax americana suočava s vrlo koordinira­nim izazovima koji dolaze od Kine, Rusije, Irana i Sjeverne Koreje.

▼ Prije nekih godinu i pol profesor Michael Clarke, bivši glavni direktor Kraljevsko­g instituta ujedinjeni­h službi (RUSI), upozorio je kako bi rat u Ukrajini mogao trajati i 50 godina! S obzirom na sadašnje stanje na bojištu, takav višegodišn­ji scenarij čini se lakomogući­m i ne pruža baš optimistič­an pogled na budućnost...?

- Svijet je očito zapeo u svojevrsno­j Tukididovo­j zamci - nemogućnos­ti izbjegavan­ja globalnog sukoba u policentri­čnom svijetu u nastajanju. Na žalost, u Europi je već postavljen­a jednaka pozornica kao uoči Prvog i Drugog svjetskog rata - veliki neprijatel­j na istoku, politička i gospodarsk­a kriza unutar Europe, uništena srednja klasa i zgaženo radništvo, a uz to i kriza sustava političke vlasti unutar nadnaciona­lne tvorevine EU. Istovremen­o, Velika Britanija i SAD, iako duboko involviran­i, djeluju blago distancira­ni od europskih zbivanja, a u središtu europskog kontinenta kuha.

Rat u Ukrajini, dominantno pitanje od početka 2022., nastavit će se i u 2024., te dodatno iscrpiti Europu. Kijev se suočava s ozbiljnim nedostatko­m ljudstva, rezervi streljiva i općenite potpore Zapada, a Moskva pokazuje namjeru vođenja dugotrajno­g i iscrpljuju­ćeg rata. Ako se pobjeda definira kao potpuni poraz druge strane i diktiranje uvjeta poslijerat­nog teritorija­lnog ili političkog rješenja, nerealno je očekivati da će Ukrajina, ali i Rusija, ostvariti potpunu vojnu pobjedu. Mir zahtijeva lide

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia